:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 12, 2015   12:05

0

191

Podrška države građevinarima

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da će 2015. biti godina gradnje i razvoja i da "neće biti straha za posao u građevinarstvu", koje može da ima ogroman zamajac u 2015.

"To se odnosi pre svega na stanogradnju i na velike infrastrukturne projekte", rekla je ona za RTS i dodala da je trenutna vrednost projekata u putnoj i železničkoj infrastrukturi 3,5 milijarde evra, plus novac koji očekujemo da uložimo u nove projekte, u rekonstrukciju pruge Beograd-Bar i povezivanje Srbije na pravcima Istok- Zapad i Sever-Jug.

Država će, kaže Mihajlovićeva, podržati dobre kompanije i pomoći im da se udruže. Za dobre kompanije država neće dati novac, već garancije koje će kompanijama omogućiti da dobijaju poslove.

"Dakle domaće kompanije moraju da se podignu. Naravno da mnogima to ne odgovara, naravno da će biti puno otpora, sad već vidimo određene otpore Ali, ako iko sumnja da neko radi loše ili pogrešno onda se zna - postoje institucije ove zemlje",naglašava ministarka.

Govoreći o najvažnijim infrastrukturnim projektima u 2015. ministarka je navela tekući projekt Koridor 10 i najavljenu modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta.

"Dok ne završimo Koridor 10, ne možemo da govorimo o uspešnosti i o tome da je Srbija zemlja koja na najbrži način povezuje Istok i Zapad", rekla je ona i ocenila da je "realno stanje takvo da Koridor 10 može da se završi do kraja 2016".

Mihajlović je istakla da će se, kad bude završen Koridor 10, istog trenutka vratiti i "oni koji idu sad preko drugih država jer je Srbija najjeftiniji i najprofitabilniji put i to želimo da iskoristimo".

Najavljujući skore ponovne razgovore oko modela finansiranja i izrade studije izvodljivosti za modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta, podsetila je da "novi zakon koji smo usvojili dozvoljava da ti poslovi počnu najkasnije na jesen".

To znači praktično upošljavanje naših kompanija u građevinarstvu, mašinogradnji i one za to moraju da budu spremne, rekla je ministarka i dodala da će narednih mesec dana raditi na tome.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva