:

:

TV Most

clock

Maj 14, 2015   12:05

0

128

Podneto 14 krivičnih prijava

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić je, predstavljajući Izveštaj o radu Agencije za 2014. godinu na zajedničkoj sednici skupštinskih odbora za finansije i pravosuđe, rekla da su, kada je u pitanju kontrola imovine, podneli i 34 izveštaja nadležnim državnim organima.

Babić je rekla da su u 2014.godini okončali više predmeta nego u 2013.godini kada je u pitanju sukob interesa i dodala da je broj postupaka po službenoj dužnosti nastavio da pokazuje tendenciju rasta.

U oblasti predstavki i zaštite uzbunjivača imali smo u radu ukupno 2392 premeta, rekla je Babić i dodala da taj broj pokazuje tendenciju rasta.

Ona je rekla da se u toj oblasti Agencija suočava sa velikim problemima u pogledu broja zaposlenih, jer je svaki zaposleni u ovom sektoru imao u proseku više od 400 predmeta.

Babić je rekla da su prošle godine kontrolisali izveštaje o troškovima izbornih kampanja koje su sprovedene u 2014.godini i izveštaj o tome predstavili javnosti.

Kao najznačajniju aktivnost Agencije u 2014.godini istakla je izradu modela novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji su u julu predali resornom ministarstvu i dostavili poslanicima.

Ona je rekla da Izveštaj sadrži i preporuke Skupštini Srbije koje se odnose na donošenje novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, izmene i dopune Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i navela da je potrebno da parlament obezbedi uslove za efikasno obavljanje nadzora nad sprovođenjem Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i pratećeg Akcionog plana.

Babić je izjavila da je budžet Agencije za 2014.godinu iznosio 196 miliona dinara, a za ovu godinu nešto manje od 194 miliona, što, kako je istakla, nije dovoljno za realizaciju aktivnosti koje su Agenciji zakonom stavljene u nadležnost.

Potrebni su nam dodatni i ljudski i materijalni resursi, rekla je Babić i ukazala na to da u Srbiji ima 24.000 aktivnih funkcionera.

Govoreći o sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i pratećeg Akcionog plana Babić je navela da nije ispunjeno 49 odsto aktivnosti koje su predviđene tom Strategijom, a Agencija za 22 odsto nije mogla da dođe do podataka koji bi na pouzdan način pokazali da li su aktivnosti ispunjene.

Izvor: FoNet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva