:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2018   12:05

0

204

Podneta tužba protiv Rusije


Tužba je podneta pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.


 


Kako je izvestila holandska televizija "Ajn Vandag", pozivajući se na advokata tužilaštva Džerija Skinera, Holanđani su se pridružili prethodnoj tvrdnji koju su iznela 33 rođaka žrtava iz Australije, Malezije i Novog Zelanda. 


 


Skiner, kako se navodi, nije precizirao kolika je suma za naknadu, ali je naglasio da rođaci žrtava imaju pravo na milione evra odštete. 


 


On se nada da će ovaj slučaj ne samo nadoknaditi gubitke u finansijskom smislu, već da će biti "dodatni pritisak na Rusiju sa ciljem da se ojača saradnja tokom krivične istrage o tragediji i izručenju osumnjičenih". 


 


Advokat je napomenuo i da ECHR jedino mesto na kom pojedinci mogu da podnesu tužbu protiv Rusije, a kako je televizija navela, oko 130 njih je pojedinačno podnelo tužbu. 


 


Istražitelji u međunarodnoj istrazi o ovoj nesreći u četvrtak su objavili da je malezijski avion MH 17 oboren "buk" raketom ispaljenom iz ruske baze u Kursku. 


 


Kako je precizirano u zaključku, raketu je ispalila ruska vojna 53 protivavionska brigada sa sedištem u Kursku u Rusiji. 


 


Nakon toga su Holandija i Australija saopštile da smatraju Rusiju odgovornom za obaranje aviona, a njima su se u tome pridružile i Evropska unija i SAD. 


 


Ruski predsednik Vladimir Putin danas je odbacio te tvrdnje i kazao da raketa koja je oborila malezijski avion nije pripadala Rusiji, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio da Rusija nije punopravno učestvovala u holandskoj istrazi incidenta i da zato ne može da veruje u njene rezultate. 


 


"Ponavljam, nema ničega što bi nam ulilo poverenje u kvalitet konačnih zaključaka i to se neće ni dogoditi bez našeg punopravnog učešća u istrazi", rekao je Putin odgovarajući na pitanje da li je raketa koja je oborila malezijski "boing" pripadala Rusiji. 


 


Avion je leteo od Amsterdama do Kuala Lumpura kada je oboren iznad istočne Ukrajine 2014. godine, a svih 298 putnika i članova posade je poginulo. 


 


Na letu su bili putnici 30 nacionalnosti, među kojima 196 Holanđana, 42 Maležanina i 27 Australijanaca.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva