Vesti
Podgorica odgovara Haradinaju: Nema revizije, rešeno je

22:51, 13.09.2017

|

Izvor: B 92

Crnogorski ministar inostranih poslova Srđan Darmanović saopštio je da je za Crnu Goru pitanje razgraničenje s Kosovom završeno.
On je istakao i da Podgorica nije spremna na reviziju ugovora koji je Skupština ratifikovala.

Komentarišući poteze novog kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o raspuštanju komisije koja je utvrdila granicu s Crnom Gorom, Darmanović je Televiziji Crne Gore kazao da je to "unutrašnje pitanje Kosova".

"Crna Gora je to pitanje rešila. Potpisan je sporazum i za nas je taj proces završen", kazao je Darmanović i saopštio da za zvaničnu Podgoricu "ne postoji mogućnost revizije".

Novi kosovski premijer Ramuš Haradinaj ocenio je ranije da je sporazum s Crnom Gorom o demarkaciji "pogrešan", i da je, prema pisanju medija, predložio raspuštanje komisije koja je utvrdila granicu i formiranje nove koja će uraditi novu ekspertizu.

Crna Gora i Kosovo su ugovor o razganičenju potpisale u avgustu 2015. godine u Beču.

Skupština Crne Gore je taj ugovor ratifikovala, a osporavao ga je deo nekadašnje kosovske opozicije sa današnjim premijerom Haradinajem na čelu.

Oni smatraju da je Kosovo zakinuto za 8.000 hektara teritorije, zbog čega traži novu ekspertizu.

Crnogorski ministar inostranih poslova veruje da pitanje koje ponovo pokreće Priština "ne treba da utiče na veoma dobre odnose" sa Kosovom.

Darmanović veruje u "demokratske kapacitete Skupštine i Vlade Kosova" i ocenjuje da je Crna Gora "pokazala strpljenje" i da ne namjrava da vrši pritisak na Prištinu.

Napomenuo je da su SAD i Evropska unija (EU) uputile "jasne" poruke Prištini po pitanju demarkacije sa Crnom Gorom uz stav da je potvrđivanje tog ugovora "neophodan" za dalji proces integracija.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design