:

:

TV Most

clock

Jul 01, 2018   08:10

0

215

Počinje primena novog Pravilnika o PDV-u

Prema tom pravilniku u periodu od 1. jula 2018. godine do 30. juna 2019. godine, u postupcima provere pravilnosti podataka u Obrascu POPDV, nadležni poreski organi neće uzimati u obzir pogrešno iskazane podatke koji ne utiču na iznos obaveze za PDV.

Na sastancima predstavnika poslovne zajednice i nadležnih institucija razmatrano je i kako se unose podaci (84, osnovica za PDV) u Obrazac POPDV po osnovu razgraničenja troškova, pa je u vezi s tim novina da će se sada podaci o prometu dobara i usluga koji je obvezniku PDV-a obavio drugi obveznik PDV-a ili lice koje nije obveznik PDV evidentirati na osnovu računa o prometu, odnosno na osnovu drugog dokumenta kojim se dokazuju poslovne promene.

Takođe, predstavnici Poreske uprave su najavili da se izmena Pravilnika neće odnositi na nabavke koje je ostvario obveznik PDV-a, a koji je dužnik za promet drugog obveznika PDV (84, domaćeg/stranog lica), kao i na iskazivanje podataka po osnovu uvoza dobara, plaćenih avansa, izmene osnovice PDV-a .

Kod osnovice i PDV-a za primljene i date avanse, predložena su rešenja po kojima bi se osnovica i PDV iskazivali po osnovu primljenih avansa i po osnovu storniranja primljenih avansa, tako da će Poreska uprava u narednom periodu razmotriti taj predlog.

Kada je u pitanju utvrđivanje i evidentiranje nabavne vrednosti reklamnog materijala bez naknade i poklonima vrednim manje od 2.000 dinara, poreski organ smatra da je potrebno da se u okviru PDV evidencije obezbedi posebna evidencija o prometu (84, prodaja/nabavka) dobara u skladu Zakon o PDV-u.

Vrednost po kojoj bi se iskazivali podaci u Obrascu POPDV bila bi vrednost utvrđena u skladu sa članom 17. Zakona o PDV-u.

Na Portalu E - porezi biće tokom jula postavljena elektronska adresa putem koje će poslovna zajednica moći da se obraća Poreskoj upravi za pomoć i dodatna objašnjenja u vezi sa primenom Pravilnika, navodi se u saopštenju.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković poručila je na skupu u PKS, da se upravo sastancima i otvorenim dijalogom sa predstavnicima poslovne zajednice, Poreska uprava kreće u smeru da postane partner privrede.

Poreska uprava obezbedila je informatičku podršku za elektronsko podnošenje obrasca POPDV, a u februaru ove godine objavila je i Korisničko uputstvo za iskazivanje podataka u pregledu obračuna, koje je sastavni deo aplikacije, navela je Olgica Trajković, načelnik u Sektoru za transformaciju, prezentujući novine koje donosi Pravilnik o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV i o obliku i sadržini pregleda obračuna PDV.

Inače, normativno tumačenje odredbi Pravilnika tokom diskusije sa predstavnicima poslovne zajednice pripremila je Nataša Kovačević, v.d. pomoćnika ministra za fiskalni sistem.

 

Izvor: Tanjug, RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva