:

:

TV Most

clock

April 04, 2016   12:05

0

244

Počinje primena dogovora o vraćanju izbeglica

"Planiranje je u toku", rekao je portparol grčke vlade za migrantsku krizu Jorgos Kiricis za AFP, a do danas bi u Grčku trebalo da stigne i oko 400 policajaca Fronteksa.

Kako precizira agencija ANA, vraćanje migranata počeće danas, kada će dva turska putnička broda u pratnji Fronteksa krenuti sa ostrva Lezbos ka turskom gradu Dikili.

Svakoga dana do srede biće vraćeno po oko 250 ljudi, a na brodu će svaki migrant biti u pratnji po jednog agenta Fronteksa, navodi ANA.

Turska u međuvremenu radi na pripremi centara za prihvat vraćenih migranata u mestima Česme i Dikili, a lokalni mediji javljaju i da se priprema izbeglički kamp za 5.000 ljudi u Manisi, u unutrašnjosti zemlje.

U okviru istog dogovora EU i Ankare, Turska danas počinje da šalje prvu grupu izbeglica direktno u Nemačku, čije ministarstvo unutrašnjih poslova očekuje uglavnom porodice sa decom.

Nakon zatvaranja balkanske rute za migrante, u Grčkoj je ostalo "zaglavljeno" više od 52.000 izbeglica koje žele da idu ka severnoj Evropi.

Od toga je više od 5.600 registrovano od posle 20. marta, što je datum kada je sporazum stupio na snagu i nakon kojeg će svi migranti biti vraćeni u Tursku.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva