:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2015   12:05

0

128

Počinje nova pozorišna sezona u Gračanici

Predstava „Baš Baš ÄŒelik“ se priređuje za učenike osnovnih škola i druge mališane. Premijerno je u Gračanici izvedena 9. juna ove godine i tada je pobrala sve simpatije i burne aplauze najmlađih.

„Vodeći nas, već poslovično duhovito-poetsko-filozofskim stihovima jednako prijemčivim najmlađoj publici kao i odraslima kroz stare srpske bajke “Baš ÄŒelik!, “Starac i vile”, “Čudotvorni mač” i pisac Igor Bojović nam približava našu epsku kulturnu baštinu dajući reditelju i ansamblu mogućnost razmaštavanja i građenja jednog novog pozorišnog života u kom se, ako je o rediteljskom pristupu reč, posebno izdvaja i akcentuje moć ljubavi nad vlastoljubljem, snaga vrline nad zlom mane, i kao i u svakoj bajci koja nas svojim arhetipskim situacijama uči životu, trijumfom dobra nad zlom. Ne bežeći od uticaja modernog teatra i filma ovim projektom želeli smo da, još jednom, ukažemo na svu snagu, bogatstvo i raskoš naše kulturne i epske baštine koja nas i čini posebnim i drugačijim u odnosu brojne druge, u svetu poznatije kulture“, rekao je reditelj Milan Karadžić.

Pisac Igor Bojović je na poziv Srpske drame Narodnog pozorišta iz Prištine napisao ovaj komad po treći put: „Napisao sam treću verziju teksta „Baš ÄŒelik” koji je u Pozorištu „Duško Radović” izveden oko 850 puta. I ovog puta ga režira Milan Karadžić. Kao i uvek u kriznim situacijama i kriznim područjima ja se obraćam deci i bavim se njima jer su oni budući građani koji mogu spasiti ovaj svet. Bio sam u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici i ljudi tamo vape za pozorištem koje je posle svega što su doživeli i doživljavaju neka vrsta duhovnog leka, izjavio je Bojović za podgorički list „Dan“.

U predstavi “Baš Baš ÄŒelik” igraju glumci Igor Damnjanović, Bojan Stojčetović, Nebojša Đorđević, Katarina Jeličić, Nenad Stanojević, Jelena Orlović, Maja Jovanović, Miloš Jadžić, Olivera Bacić, Danilo Mihajlović, Tamara Tomanović, Dunja Nikolić, Matija Ristić, Ljubica Radomirović, Milica Mandić, Vasilj Adžić, Kristina Tomić i Nikola Đorđević. Muziku je komponovala Irena Popović, a koreograf je Miloš Gromilić.

Promotivna cena karte karte je 150 dinara.

Izvor: Radio KIM

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva