:

:

TV Most

clock

Avgust 07, 2017   12:05

0

230

Počinje Nišville Movie Summit festival

Komarovo delo, koje je prikazano i na otvaranju ovogodišnjeg Filmskog festivala u Berlinu, posvećeno je pioniru evropskog džeza Žanu Đangu Renaru, virtuozu na gitari i kompozitoru, koji je osvojio svet svojim delikatnim melodijama.

Na programu od 23 časa biće film "The Beatles - eight days of a week - the thouring years", a publika će do 13. avgusta imati priliku da pogleda i filmove "La La Land", "Frank Zappa in his own words", "Gime Danger", "20.000 days on earth", "Miles Ahead", "Janis: Little girl blue", "Jota de Saura" i druge.

Žiri će ocenjivati najuspešnije filmove po kategorijama i proglasiti najbolji igrani, dokumentarni i najbolji eksperimentalni film, a poseban "džezerski" žiri nagradiće najboljeg izvođača filmske muzike.

U žiriju su kompozitor Zlatko Oriđanski (Skoplje), antropolog Bojan Jovanović (Niš), publicista i kritičar Slobodan Aranđelović (Beograd).

Direktor "Nišvil džez festivala" Ivan Blagojević ističe da je "Nišville Movie Summit" zamišljen kao "protivteža sivilu bioskopske svakodnevnice koja je sa profanih blokbasterskih prostora proterala dokumentarna, eksperimentalna pa i igrana muzička ostvarenja".

"Tako sublimišemo odnos sedme umetnosti i džeza kao klasične muzike 21. veka, a fuziju džeza i drugih muzickih pravaca povezuje zajednička tema - osvajanje, sticanje slobode i stila života kroz proces stvaralačke improvizacije", objasnio je Blagojević.

Pored dosadašnja dva bioskopa, filmovi će se prikazivati na još šest lokacija.

Revijalni program muzičkih filmova biće pored Meteorološke stanice, "Drive-in Movie Nišville" na auto-pijaci obuhvatiće muzičke bokbastere i erotska ostvarenja novije produkcije, u bastsi Oficirskog doma prikazivaće se izabrana igrana ostvarenja, a na Keju dokumentarni i eksperimentalni filmovi.

Kod Planinskog doma u Tvrđavi publika će gledati neme filmove, pored Salona 77 eko filmove, pokretni bioskop ponudiće animirane i dečje filmove, a ispred izgorelih ateljea u Tvrđavi biće prikazivani filmovi o poznatim umetnicima.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva