:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 21, 2015   12:05

0

177

Počinje Kustendorf, stigle prve zvezde

Izložbu priređenu u saradnji s filmskim muzejom "Zlođa", čine plakati i fotografije filmova Končalovskog.

Končalovski je kazao da su filmski plakati sedamdesetih godina u njegovoj zemlji bili jedini način da se ljudi slobodno izražavaju.

"Ovi plakati su sublimacija slobode. U komunizmu to je bio jedini način da se slobodno izražavaš", kazao je Končalovski. Dodao je da očekuje da na festivalu na Mokroj Gori vidi dobre filmove i čuje dobru muziku.

Organizator festivala, Emir Kusturica kazao je da mu je zadovoljstvo da ugosti Končalovskog kao jednog od reditelja koji su stvarali u zlatno doba filma.

"Danas je film neidentifikovana zabava. Film danas izražava ništa i obraća se nikome. Ovaj festival zato pokušava da ohrabri mlade autore i da ih vodi na pravu stranu, ka ozbiljnim temama koje oslikavaju ljudski život", kazao je Kusturica.

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac došao je na festival i doneo crveni tepih jer toga na Kustendorfu nema, i s Kusturicom i jednim pravim mokrogorskim vukom prošetao tim tepihom.

Ranije danas na festival je stigla francuska producenkinja Klodi Osar koja je kazala da očekuje da sa festivala ponese dobre uspomene, jer je čula mnogo lepog o njemu.

Ocenila je da je Kustendorf "festival nezavisnog filma", kao što je i ona "nezavisna producentkinja".

Festival svečano počinje večeras i trajaće do ponedeljka, 26. januara. Na festivalu će biti prikazani i filmovi 17 mladih autora.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva