:

:

TV Most

clock

Avgust 07, 2017   12:05

0

125

Počinje izgradnja sistema za navodnjavanje finansirana kreditom UAE

V. d. direktora Republičke direkcije za vode Nataša Milić rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da će radovi u Vojvodini početi u narednim danima i da će trajati od sedam do 12 meseci.

Ovim sistemom će biti pokriveno više od 20.000 hektara zemlje, navodi Milićeva.

Što se tiče navodnjavanja u centralnoj Srbiji, u ova prva faza uključiće tri projekta - u Mačvi, Čačku i u Pančevačkom ritu.

Govoreći o mogućnosti da poljoprivrednici vodu od sistema dovedu do njiva, Milićeva objašnjava da prva faza podrazumeva dovođenje vode do kompleksa koji se navodnjava, a naredne dve faze će omogućiti i da krajnji korisnik dođe do vode.

Kaže da je ukrupnjavanje parcela važan faktor da bi se postigli maksimalni rezultati i napominje da su povrtarske i voćarske kulture najisplativije za navodnjavanje.

Pošto uglavnom velike kompanije mogu da priušte sebi velike sisteme, Milićeva kaže da će u narednom periodu zakonodavne aktivnosti će omogućiti da navodnjavanje bude dostupno i malim proizvođačima.

U prvoj fazi izgradnje sistema za navodnjavanje koristi se trećina sredstava i kredita koje su odobriliUAE, ali su aktivnosti na izradi nove projektne dokumentacije odmakle i očekuje da sledeće godine bude povučena nova tranša kredita.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva