:

:

TV Most

clock

Novembar 02, 2017   12:05

0

250

Počinje festival srpskog filma u Torontu


Festival će otvoriti glumac Slavko Štimac, koji glumi glavnu ulogu u filmu Srđe Penezića  "Ime: Dobrica, prezime: nepoznato", kojim se Festival otvara.



Osim Štimca, festivalski gosti su i Goran Marković, režiser filma o poslednjim danima pisca Petra Kočića "Slepi putnik na brodu  ludaka", koji će biti prikazan u petak, kao i Vlada Paskaljević sa filmom "Absence  is Present".



Na subotnjem festivalskom programu su igrani filmovi "Igla ispod praga" u režiji Ivana Marinovića i "Vojna akademija 3" Dejana Zečevića.



U nedelju će biti prikazani filmovi "Jesen samuraja" Danila Bećkovića i srpski kandidat za Oskara "Rekvijem za gospođu J" Bojana Vuletića.



Festival srpskog filma ove godine održava se 17. put, a na prethodnih 16 festivala prikazana je gotovo celokupna novija produkcija srpske kinematografije više od 120 filmova videlo je 37.000 gledalaca. To, ocenjuju mediji u matici, ovu manifestaciju  svrstava među najveće promotere srpske kulture u dijaspori.



Organizator festivala, dugogodišnji kulturni poslenik, pripadnik tzv. novotalasne generacije doseljenika iz Srbije 1990-ih godina Nenad Stanković, izjavio je za Betu da je najvažnije što je tokom sada već dugogodišnjeg postojanja festivala formirana filmska publika koja redovno artikuliše svoje kulturne potrebe i odlaskom u bioskop, to jest gledanjem srpskih filmova.



"Svojim univerzalnim jezikom, srpski film postao je trajna veza sa maticom i jedan od važnih elemenata očuvanja srpskog identiteta u rasejanju. To je najzad prepoznato i u matici pa je, prvi put ove godine, festival podržao i Filmski centar Srbije iz Beograda", rekao je Beti Nenad Stanković.



Festival (novog) srpskog filma prvi put je održan u decembru 2001. godine u organizaciji Art biz komunikejšens (ArtBiz Communications) iz Toronta i pod pokroviteljstvom "Mi magazina", glasila nove srpske emigracije.



Festival srpskog filma u Torontu održava se uz pomoć firmi malog i srednjeg biznisa iz najveće kanadske metropole i okoline.



Ove godine festival je podržao i RTS, zatim firme i pojedinci Modular houm adišn (Modular Home Addition),  Srećko Milidrag i Riki Ristić. Medijski sponzori su Serbian Toronto TV i  dnevni list "Vesti" sa sedištem u Frankfurtu, ali koji izlazi i u SAD i Kanadi. 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva