:

:

TV Most

clock

Januar 20, 2015   12:05

0

199

Počinje drugo polugođe

"Nastava u prvom polugodištu završena je regularno, a ocene su u svim školama na teritoriji Srbije zaključene", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete, uz podsećanje da je za vojvođanske đake nastava počela prošle nedelje.

U većini škola nastava će se od danas odvijati uobičajeno, sa časovima od 45 minuta, međutim, u jednom broju škola, zbog štrajka sindikata prosvete, časovi će biti skraćeni na 30 minuta.

Štrajk traje dva meseca, a čelnici sindikata tvrde da ne protestuju samo zbog plate nego i zbog uslova rada, a ovoga puta, kako kažu, i zbog nepravde.

Najavljuju da će za školsku slavu, Svetog Savu, ponovo organizovati protestno okupljanje i, kako su najavili, marš na Beograd.

Iz Ministarstva prosvete podsećaju i da su u toku razgovori o posebnom kolektivnom ugovoru (PKU) za zaposlene u školama i domovima učenika, kao i u vezi sa prekidom štrajka.

Nova runda pregovora treba da bude odryyana sutra, a očekuje se da će tokom ove nedelje biti usaglašen PKU.

Tekst PKU bio je usaglašen tokom decembra između Ministarstva prosvete i sindikata, ali je u međuvremenu dobio negativna mišljenja nadležnih institucija.

Zbog toga je započelo usaglašavanje pojedinih članova PKU između predstavnika sindikata i Ministarstva prosvete, Ministarstva finansija, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i Agencije za mirno rešavanje sporova.

Kada je u pitanju nadoknada izgubljenih časova tokom štrajka, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je da je Ministarstvo prosvete prihvatilo plan nadoknade i da neće biti odbijanja od zarada.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva