:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2017   12:05

0

196

Počinje 15. jubilarni džez i bluz festival North City

U pet festivalskih večeri, od 29. maja do 2. juna, publici će se predstaviti devet izvanrednih džez i bluz sastava a koncerti će i ove godine biti izvođeni na više lokacija u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, saopštili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare.

“U kafeu Soulšajn, u Kosovskoj Mitrovici,29. maja sviraju gosti iz Novog Sada Bluzhalteri, a 30. maja se selimo u Soho bar gde nastupaju Milica Dobrić kvintet a posle njih gosti iz Makedonije – Kabadajas. 31. maja, takođe u Sohou, nastupaju Sale i Sedlari a onda Sakis Dovolis pauer trio iz Grčke”, kaže član organizacionog odbora festivala Nenad Ilić.

On dodaje da je glavni program festival u Domu kulture u Zvečanu, 1 i 2. juna.

“Program, 1. juna otvara makedonski trio Damjana Pečinovskog a zatim rege sastav iz Beograda Ajriefem. Poslednje večeri, 2. juna nastupaju RatkoZjača – Simone Zanćini kvartet a festival će zatvoriti Kriston Ingram Kingfiš, američka zvezda u usponu”, kaže Ilić.

Kingfiš je ujedno i hedlajner ovogodišnjeg festival. Govoreći o njemu, član organizacionog odbora festivala Vladimir Jakšić kaže da se radi o jednom od najperspektivnijih i najboljih, mladih gitarista iz SAD-a.

“Osamnaestogodišnji Kingfiš je verovatno jedan od najvećih gitarista buduće svetske bluz scene”, kaže Jakšić.

Festival tradicionalno nakon večernjeg programa, organizuje i džem sešne do ranih jutarnjih sati.

“Ove godine oni će se održavati u Rok školi i u hotelu “No. 1”, kaže Jakšić.

Kao i prethodnih godine i ove će muzički program festivala biti propraćen prigodnim likovnim programom. Već večeras, u 20h, u galeriji “Akvarijus” biće otvorena izložba fiotografija više autora “Džez i bluz kroz objektiv”.

“Posetioci će moći da vide kako se to festival razvijao kroz objektiv i koliko je, ustvari napredovao kvalitetom – muzički ali i likovno, kroz fotografiju”, ističe Miljana Bulatović, takođe iz organizacije festivala.

U ovom delu programa, u hotelu “No. 1” , 31. maja biće otvorena izložba plakata džez festivala koji se održavaju u našoj zemlji i regionu pod nazivom “JazZBOR”. Izložba koju je koncipirala istoričar umetnosti Jelena Balović, predstavlja svojevrstan vremeplov i brzinsku džez i bluz šetnjicu od Mitrovice, preko Kraljeva i Beograda do Niša i dalje.

Centralni deo ovogodišnjeg likovnog programa je izložba ulja na platnu Stefana Stevanovića koja će biti otvorena 1. juna, u 20h u holu Doma kulture u Zvečanu.

“Stevanović je uspeo da prikaže tu brobu između likovnog stvaraoca i džez muzike koja jeste improvizacija. Posetioci će moći da čuju džez i da vide džez”, rekla je Bulatović.

Tokom festivalskih dana, biće održane i dve radionice –„ Daily work shop’s “ i “Street live per formance’s”.

Pokretač cele ove mašinerije koja sada već iza sebe ima petnaest odsviranih godina je Petar Rakić. On napominje da je ovo zapravo Festival culture jer pod svoje okrilje uzima sve umetnike – muzičare, likovne stvaraoce, poete…

“Sada imamo i dnevni program po kafićima. Mislim da kultura mora da uđe i u kafiće kroz dnevne svirke. Ceo grad živi u tih nekoliko festivalskih dana”, napominje Rakić.

Sponzori ovog festivala su Kancelarija Evropske unije na Kosovu, MTS,Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica, Ambasada SAD-a u Prištini, Opština Severna Mitrovica, Studentski centar Priština – Kosovska Mitrovica, i mnogi drugi.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva