:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2017   12:05

0

127

Počeo sastanak u Trstu na najvišem nivou

Delegaciju Srbije u Trstu predvodi premijerka Ana Brnabić, kojoj je Samit prva zvanična aktivnost u inostranstvu otkako je stupila na tu funkciju.

Uoči početka sastanka Brnabićeva je na zajedničko fotografisanje izašla "ćaskajući" sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, da bi na postolju stajala pored visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Predviđeno je da se po završetku sastanka potpiše Ugovor o Transportnoj zajednici.

Glavne teme skupa na najvišem nivou odnose se na jačanje povezivanja na Zapadnom Balkanu kao ključnom elementu za ubrzanje evropskih integracionih procesa regiona, jačanje ekonomske saradnje, posebno u oblasti malih i srednjih preduzeća, IT sektora i nauke, jačanje saradnje mladih, pitanje vladavine prava i borbe protiv korupcije, borbe protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma, kao i pitanje migracija.

Kao jedan od konkretnih rezultata ovogodišnjeg Samita u Trstu, očekuje se usvajanje Višegodišnjeg akcionog plana o regionalnom ekonomskom prostoru Zapadnog Balkana, koji obuhvata trgovinu, investicije, mobilnost i digitalnu integraciju.

Samit će biti okončan Deklaracijom predsedavajućeg u kojoj će biti sadržani zaključci skupa i smernice za dalje aktivnosti u oblstima o kojima se na skupu debatovalo.

Berlinski proces održava se svake godine od 2014. (Berlin 2014, Beč 2015, Pariz 2016. i Trst 2017), a ove godine poseban će akcenat biti stavljen na jačanje ekonomskog povezivanja u regionu Zapadnog Balkana.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva