:

:

TV Most

Foto: AP,tanjug

clock

Decembar 12, 2017   12:05

0

195

Počeo samit o klimatskim promenama u Parizu


Samit "Jedna planeta" otvorio je premijer Fidžija Frank Bainimarama, koji je rekao da treba pojednostaviti nadleganje tehnologije za praćenje klimatskih promena, dok je šef francuske diplomatije žan-Iv Le Drian rekao da je cilj samita ulaganje dodatnih napora za smanjene emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte.



Skup se održava na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona posle američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma protiv globalnog zagrevanja koji je pre dve godine usvojen takodje u Parizu.



Skupu prisustvuje nekoliko desetina svetskih lidera, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.



Na skupu su, između ostalih, predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto, marokanski kralj Muhamed VI, kao i predsednici afričkih zemalja i ostrva koji su ugroženi klimatskim promenema. Na samitu su i predsednik Evropske komisije žank-Klod Junker i generalni sekretar UN Antonio Guteres.



SAD će predstavljati zvaničnik ambasade u Parizu pošto Tramp nije pozvan na skup. Francuski predsednik Emanuel Makron kritikovao je pre samita američkog predsednika zbog toga što je odbacio Pariski sporazum o klimatskim promenama, ocenivši taj potez kao "izuzetno agresivan".



"Kada potpišeš ugovor moraš da ga poštuješ. Izuzetno je agresivno sam odlučiti da ga napustiš", rekao je Makron u intervjuu za CBS njus uoči samita o klimatskim promenama koji se danas održava u Parizu.



Upitan da li bi ponovo o toj temi razgovarao s Trampom, s obzirom da je američki predsednik izjavio da je spreman na ponovni dogovor, Makron je odgovorio: "NIsam spreman da ponovo pregovaram, ali sam spreman da pozdravim njegovu odluku ukoliko reši da se vrati".



Nekoliko stotina aktivista za zaštitu životne sredine okupilo se ispred zgrade u kojoj se održava skup.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva