:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2015   12:05

0

172

Počeo projekat za nadzor nad javnim finansijama

Predsednik Skupštinksog odbora za finansije Veroljub Arsić izjavio je tim povodom da taj ugovor predstavlja prvu fazu projekta kojim se sprovodi akcioni plan Vlade Srbije i Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije.

"Mnoge nazovi stručnjake, koji imaju apokaliptična predviđanja za javne fiansije Srbije, ćemo ućutkati sa ovim portalom, jer će preko njega moći da se u realnom vremenu prati, na primer, koliki je javni dug Srbiji, koliko se povećava ili smanjuje", poručio je on na konferencii za novinare u srpskom parlamentu.

Funkcionisanje tog portala će, kako je ukazao, značajno povećati kapacitete za nadzor nad javnim finansijama i građanima omogućniti daljeko bolji uvid, kako se troše budžetska sredstva.

Arsić je napomenuo da će se u početku dobijati informacije o vrsti prihoda i klasifikaciji trošenja javnih sredstava na nedeljnom nivou, a kasnije i na dnevnom, kao i u realnom nivou.

On je rekao da je, takođe, danas sa predstavnicima Vestminsterske fondacije za domokratiju potpisao memorandum o razumevanju o uvođenju Kancelarije za budžet, koja će takođe značajno, uz pomenuti portal, pojačati nadzor nad javnim finansijama.

"Srbija ide ozbiljnim koracima u reformske procese i ne vidim nijedan razlog da i mi nemamo takav portal kada ga imaju mnogi ozbiljni parlamenti", naglasio je Arsić.

On je dodao da je ugovor za portal potpisan uz pomoć Švajcarske agencije za razvoj i saradnju - SDC.

Zamenica stalne predstavnice UNDP Programa za razvoj u Srbiji Steleana Nedera je rekla da je ta organizacija u mogućnosti da pomogne Srbiji u sprovođenju tzv. pametnih projekata, kao što je projekat uvođenja Portala za nadzor nad javnim finansijama.

Ona je kazala da je UNDP sproveo tender u saradnji sa Skupštinom Srbije za izbor firme koja će obezbediti hardver i softver za uvođenje portala.

"Pre nekoliko dana su objavljeni rezultati međunarodnog istraživanja o otvorenosti budžeta i Srbija je zazuela 47 mesto od 102 zemlje", rekla je Nedera dodajući da je u Srbiji bilo određenog napretka u odnosu na prošlu godinu, ali da je i dalje nadzor na izvršenjem budžeta ograničen.

Ona ističe da će portal omogućiti elektronsku razmenu podataka o potrošnji budžeta, između Uprave za trezor i Skupštine Srbije.

"Srbija će ne samo poboljšati svoju poziciju na svetskoj listi indeksa otvorenosti budžeta već će se svrstati u red malog broja zemalja sa takvim sistemom", poručila je Nedera.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva