:

:

TV Most

clock

Maj 15, 2018   12:05

0

107

Počeo Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Predstaviće se 1.500 izlagača iz 30 zemalja. Biće predstavljeni proizvodi i usluge iz ukupno 60 zemalja. Sajam je otvorio ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović.
 
Tradicionalna poljoprivredna 85. smotra okupiće i ove godine najznačajnija imena iz sfere agro biznisa. To je prilika da se prezentuju noviteti ali i prikupe saveti i znanja iz poljoprivrede. Pored toga, posetioci će biti u prilici i da pazare novu mehanizaciju po znatno povoljnijim uslovima.
 
Za izložbu poljoprivredne mehanizacije koja čini trećinu otvorenog izlagačkog prostora, svake godine je izuzetno interesovanje posetilaca.
Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljo-mehanizacije na sajmu će nastupiti sa 20 članica.
 
U godini u kojoj Novosadski sajam obeležava 95 godina postojanja, za posetioce 85. poljoprivrednog sajma u poklon nagradnoj igri pripremljena su i dva traktora i roto freza.
 
Kapije sajma otvorene su u 9 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 600 dinara, kolektivne 400, dok će 200 dinara biti za penzionere, decu od 7 do 12 godina, kao i đake i studente u kolektivnim posetama.
 
Petak je rezervisan za porodični dan, kada će roditelji sa decom do 16 godina sajam moći da posete po ceni jedne ulaznice od 600 dinara.
 
Sporazum o bezbednosti hrane između Srbije i UAE
 
Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisali su danas ministar Nedimović i ministar klimatskih promena i životne sredine UAE Tini El Zubeidi, na 85. međunarodnom sajmu poljoprivrede.
 
"Mi ćemo ove godine investirati 30 miliona evra, a pripremamo projekte u vrednosti od 40 miliona evra", izjavio je Nedimović i naglasio da je današnjim sporazumom regulisana oblast bezbednosti hrane.
 
Prema njegovim rečima, ta oblast je važna za izvoz srpskih proizvoda na tržište UAE.
Kako je istakao, sporazum definiše i investicije koje se u poljoprivredi već dešavaju, ali i one koje će se tek dešavati.
 
"Bitno je reći da je reč o tržištu koje je dobro platežno sposobno i koje ima potražnju za kvalitetnom robom, a prema rečima mog kolege, mi to imamo", podvukao je Nedimović.
 
Ministar je najavio i nove investicije UAE u prerađivačkoj industriji.
 
Zubeidi je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se nalazi u Srbiji i istakao da odnosi njegove i naše države jačaju, naglasivši da UAE postaju strateški partner Srbije posebno kada je reč o investicijama u oblasti poljoprivrede.
 
"Zaista smo ponosni na ono što smo do sada uradili sa našim kompanijama koje investiraju u Srbiju, a ovim memorandumom stvoreno je još više prilika za nove investicije za naše i srpske trgovce", kazao je on.
 
On je takođe najavio da će u Srbiji biti otvoren Halal centar, za čije otvaranje su neophodni veterinarski sertifikati koji se očekuju i dodao da će naše zemlje ubuduće sarađivati u oblasti zdravstvene zaštite životinja.
 
Nedimović je na to rekao da će sertifikati biti završeni do septembra, te da će srpsko i tržište UAE slobodno trgovati prehrambenim proizvodima.
 
Pre potpisivanja memoranduma, Nedimović i Zubeidi su imali bilateralni sastanak i posetili štand Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva