:

:

TV Most

clock

Avgust 06, 2017   12:05

0

233

Počeo Levački sabor

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević, rekao je na otvaranju manifestacije da "zemlja i narod postoje u svom
pravom identitetu samo ako neguju svoju tradiciju i izvorene vrednosti".

"Sabor u Levču dostojno predstavlja ovaj kraj u Šumadiji, koji neguje stare običaje i kulturu. Iz poštovanja prema precima i dužnosti prema potomcima, moramo uložiti napore da očuvamo vrednsoti kulture, tradicije i običaje koje smo nasledili", rekao je Đorđević.

Posle svečanog otvaranja izveden je scenski prikaz "Ostaviše spomen rodu srpskom" u režiji Marine Končar i Momira Bradića.

Danas će biti održan svečani defile kulturno umetničkih društava od manastirske porte do Letnje pozornice na kojoj
se održava takmičarski deo nastupom kulturno umetničkih društava iz Šumadije i Pomoravlja uz revijalni nastup društava iz zemlje i inostranstva

Na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke, danas će po tradiciji, biti i izboran najduži brk, najduža pletenica, najlepša saborica, najlepša muška i ženska narodna nošnja.

Program Sabora predviđena je i izložbe dela sa 25. likovne kolonije manifestaciju "Zlatne ruke Levča" u okviru koje se organizuje priprema i degustacija starih jela i izložba domaće radinosti, takmičenje zdravičara kao i "Ulica starih zanata" na kojoj se predstavljaju udruženja koja neguju stare i umetničke zanate.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva