:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Mart 19, 2018   12:05

0

186

Počeo grčko-srpski poslovni forum u Solunu

Otvarajući skup, na kome učestvuje više od 80 srpskih i 150 grčkih privrednika, zamenik ministra spoljnih poslova Grčke nadležan za evropske i međunarodne ekonomske odnose, Georg Katrugkalos, istakao je u pozdravnoj reči da do ovog skupa ne dolazi slučajno imajući u vidu tradicionalno dobre i prijateljske političke i ekonomske odnose između dve zemlje.

Katrugkalos je podsetio da je Grčka gotovo sedam godina bila u dubokoj recesiji iz koje je izašla prošle godine, ocenivši da je zato sad pravi trenutak za intenziviranje bilateralne saradnje sa stranim partnerima, kako iz sveta tako i iz zemalja regiona, a pre svega sa Srbijom koja je na putu ulaska u Evropsku uniju.

Katrugalos je poručio da Grčka i Srbija treba da budu stubovi stabilnosti, mira i prosperiteta Balkanskog regiona u celini.

Forum se održava u organizaciji Odeljenja za ekonomske i trgovinske poslove Grčke ambasade u Beogradu, u saradnji sa Grčko-srpskom komorom i javnim preduzećem Enterprise Greece, koje je u nadležnosti grčkog ministarstva ekonomije, i zaduženo je za rukovođenje međunarodnim poslovima Grčke. 

U okviru Foruma će biti održano više od 250 B2B sastanaka između grčkih i srpskih privrednika nakon konferencijskog dela, kroz koje će biti realizovati važni sporazumi i transakcije između Srba i Grka.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena sa Grčkom iznosila je u 2017. godini 448,5 miliona evra. 

Ukupan srpski robni izvoz u tu zemlju iznosio je 162,1 milion evra, što Grčku svrstava na 23. mesto na listi zemalja u koje najviše izvozimo, sa učešćem od 1,1 odsto u ukupnom izvozu. Srbija je, s druge strane, prošle godine iz Grčke uvezla robu u vrednosti od 286,4 miliona evra, pri čemu se Grčka našla na 19. mestu na listi zemalja iz kojih najviše uvozimo, sa učešćem od 1,5 procenata u ukupnom uvozu Srbije. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 56,6 posto.

Očekuje se da će poslovni forum u Solunu dati novi ekonomski i poslovni impuls saradnji između dve zemlje. U planu je i odžavanje drugog poslovnog foruma ove vrste u Atini za nekoliko meseci, a sličan skup srpskih i grčkih privrednika biće organizovan naredne godine u Beogradu.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva