:

:

TV Most

clock

April 25, 2018   12:05

0

170

Počeo dvodnevni skup posvećen Pavlu Popoviću


Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je da Pavle Popović pripada generaciji obrazovanih Srba na prekretnoj međi vekova na kojima je imao zadatak da utemeljuje ili učvršćuje temelje i svojih naučnih disciplina i potrebnih ustanova.





Podsetio je da je Popović pisao o romanopiscu Milovanu Vidakoviću, o Njegoševom "Gorskom vijencu", o srednjovekovnoj ili staroj književnosti, dubrovačkoj ili srednjoj, kao i o narodnoj književnosti.



Popovićev "Pregled", uz Skerlićevu "Istoriju nove srpske književnosti", čine nezaobilazna dela naše istorije književnosti, podvukao je Vukosavljević.



"Sada zasigurno znamo da smo decenijama potcenjivali doprinos one Srbije s kraja 19. i s početka 20. veka, koja se svestrano, ali korak po korak, modernizovala, na osnovama evropskih iskustava, ali i čvrstog domaćeg nasleđa, a među markantnim pojavama toga zlatnog doba bio je i Pavle Popović", istakao je Vukosavljević.



Primetivši da je Popović umro prerano da bi video da se posle Drugog svetskog rata njegov "Pregled srpske književnosti" ne preštampava zato što sadrži i odeljak o dubrovačkoj književnosti, Vukosavljević je rekao da je naučni skup prilika da se proceni i preispita Popovićev ukupni doprinos i da se "iz naše ukupne slike o njegovom delu uklone ideološki nanosi i nalozi prošlih vremena i s bezbedne razdaljine sagleda ono što je živo nasleđe njegovog rada".



Predsednik SANU akademik Vladimir Kostić naglasio je da je obaveza sadašnjih članova Akademije da se svojih velikana barem prisete.



"Verujem zaista da su ovakvi pramenovi sećanja u magli zahuktale svakodnevnice, poput današnjeg sastanka, važni da u potpunosti ne zaboravimo da iza nekih 'datosti' naše kulture i nauke svetle kreacije i veliki napor pojedinaca čija imena smo s vremena na vreme dužni da pomenemo – ako ni zbog čega drugog zbog sopstvenog osećaja samopoštovanja. Danas je to ime 'našeg pravog člana'", profesora Pavla Popovića", rekao je Kostić. 



Sekretar Odeljenja jezika i književnosti SANU akademik Predrag Piper rekao da naučni skup ima dva povezana težišta – jedan je na Popovićevom naučnom delu, a drugi na periodizaciji srpske književnosti, čemu je Popović dao trajan doprinos, ocenivši da bi skup mogao biti podsticajan za traženje odgovora na pitanje o periodizaciji istorije književnosti uopšte i periodizaciji celokupne srpske književnosti.



O Popovićevom delu na otvaranju skupa govorila je i dopisni član SANU i predsednik Organizacionog odbora Zlata Bojović.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva