:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 15, 2018   13:33

0

195

Počeo biznis forum Srbija - Indija

Poslovni forum je organizovan u okviru posete indijske državno-privredne delegacije Srbiji, koju predvodi potpredsednik Indije Venkaja Naidu.

Forumu, pored Vučića i Naidua, prisustvuju srpski ministri za građevinarstvo Zorana Mihajlović, finansije Siniša Mali i poljoprivrede Branislav Nedimović, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Konfederacije indijske industrije Mehruf Manalodi.

Privrednu delegaciju Indije čine predstavnici indijskih kompanija iz sektora farmacije, informaciono-komunikacionih tehnologija, obnovljivih izvora energije, metalske industrije, ajurveda proizvoda, edukacije, trgovine i usluga i drugi.

Vučić je na forumu istakao da će Srbija čuvati svoju politiku nezavisnosti, i samostalnog donošenja odluka u korist svojih građana, kao i sporazuma o slobodnoj trgovini, te pozvao indijske biznismene da ulažu u Srbiju, gde će, istakao je, dobiti najbolje uslove u regionu i Evropi.

Vučić je ukazao da će indijski i drugi investitori teško pronaći drugu zemlju koja ima dostupnost tržišta od milijardu ljudi, bez carina.

Podsetio je da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini koji pokrivaju tržište Evroazije, Rusije, Belorusije, Kazahstana, Turske.

Takođe je ukazao i na ekonomske pokazatelje, i istakao posebno da je Srbija druga u Evropi, ne računajući Irsku, zbog Gugla, Fejsbuka i Epla, po privrednom rastu.

„Srbija je prethodnih godina za 50 mesta popravila položaj na „Duing biznis" listi, ali važniji su od toga realni brojevi. Treću godinu zaredom Srbija ima suficit u budžetu, što dokazuje stabilnu fiskalnu situaciju. Srbija je po broju stanih direktnih investicija veća od svih ostalih u regionu zajedno", podsetio je Vučić.

Rekao je da Srbija želi još veći broj indijskih prijatelja da privuče da ulažu, posebno iz oblasti IT i softvera, jer imamo mnogo mladih koje ne želimo da idu u svet, a čije znanje i energiju investitori mogu da iskoriste.

„U Srbiji imate stabilno poslovno okruženje i najviše ugovora o slobodnoj trgovini. Pored toga dajemo, kada imate suficit u budžetu, tražite načine kako da smanjujete siromaštvo i povećavate investicije. Izdvajamo najveće subvencije i podsticaje za investitore - od novca po radnom mestu, do poreskih olakšica", objasnio je on dodajući da država pomaže i u neophodnim infrastrukturnim radovima za uspostavljanje poslovnog slučaja.

„Ko želi da ispita tržišta u drugim zemljama garantujem da nećete naći bolje mesto za ulaganje. Šta god ponudi bilo ko drugi u okruženju garantujem da će Srbija ponuditi bolje uslove. Zato ne mučite se i ne trošite sredstva, već odmah dođite u Srbiju i uložite novac, zaradite mnogo da vi budete bogatiji, a mi zadovoljniji", poručio je Vučić.

Rekao je da je bio zapanjen koliko je Indija napredovala, hiljadama kilometara puteva koji se gade, železnicama, aerodromima, i svime što je mogao da čuje tokom posete.

„Ovo govorim da bi naši biznismeni mogli da razumeju da razgovaramo sa predstavnicima zemlje koja će za nekoliko godina biti prva po brojnosti, iskrenim prijateljima, koji su Srbiju uvek doživljavali tako, i sa zemljom koja ima neslućene potencijale u privrednim sferama. Zamolio bih naše privrednike da razmotre sve mogućnosti i opcije. U Indiju nije lako ući ekonomski, jer ima najbogatije ljude na zemaljskoj kugli, ljude, koji su izvanrednog znanja, školovani na zapadu i najboljim školama istoka, a i bogatu dijasporu", objasnio je on.

Vučić je ukazao da u prvih sedam meseci imamo rast od 53 odsto u trgovinskoj razmeni, ali da su to i dalje mali brojevi, koji moraju a budu veći. Pozvao je srpske biznismene da razmisle o poslovima sa Indijom, a kada dalje ojačamo i o ulaganjima.

Srbija je vodeća destinacija za strane investicije u centralnoj i istočnoj Evropi, ocenio je potpredsednik Indije i pozvao poslovni svet i Srbije i Indije na saradnju, ističući izuzetne mogućnosti i otvorenost i prijateljske odnose dve zemlje.

Naidu je rekao da je transformacija Srbije bila izuzetna u nekoliko poslednjih godina, da su promene svuda vidljive, a da su veoma važne fiskalne i strukturne reforme koje je vlada preduzela dale rezultate u značajnom napretku ekonomskih prilika i poslovnom okruženju.

Kako je rekao, i Indija je krenula u ekonomske reforme, koje daju velike mogućnosti za srpske preduzetnike i precizirao da Indija ima 8,2 odsto ekonomskog rasta i jedna je od najbrže rastućih velikih ekonomija u svetu.

Istakao je napredak Indije u ocenama Svetske banke, najavio da će uskoro biti treći najveći potrošač u svetu i podvukao da zemlja ima stabilnu vladu i sposobnog lidera, koji je okrenut reformama.

Indija i Srbija, ukazao je, imaju mnogo toga zajedničkog što mogu jedna drugoj da ponude, a pre svega u oblasti poljoprivrede, prerade hrane, farmaceutskoj industriji, industriji zabave, turizma. . .

Istakao je velike mogućnosti i u odbrambenoj industriji, kao i u proizvodnji poljoprivrednih mašina, navodeći primer indijske kompanije za proizvodnju traktora koja posluje u Srbiji.

Potpredsednik Indije rekao je i da je poseta Vučića Indiji kao premijera bila istorijska i da je od tada Srbija učestvovala i na drugim važnim događajima u Indiji.

On je istakao da nedavni primeri stranih ulaganja predstavljaju novu politiku Indije i da cene to što je Vlada Srbije podržala indijske preduzetnike koji su pokrenuli poslovanje u Srbiji.

Kazao je da obe vlade jačaju okvire za veću ekonomsko saradnju, a da je današnjim potpisivanje dva sporazuma to dodatno učinjeno.

Naveo je sporazum o proizvodnji bilja, koji će pomoći da se proširi trgovinska razmena za voće, povrće i prerađene proizvode.

Dodao je i da će revidirani sporazum o avio saobraćaju pojačati turizam i trgovinsku razmenu.

Naidu je rekao da turisti iz Indije posećuju strane zemlje u velikom broju i da je Srbija fascinantna zemlja i da ima mogućnosti i kapacitete da privučete turiste iz Indije.

Napomenuo je da će tome doprineti i to sto je Srbija ukinula vize, kao i da je Indija olakšala davanje viza za građane Srbije elektronskim putem.

"Vidim obnovljeni entuzijazam na obe strane", rekao je Naidu i pozvao predstavnike poslovnu zajednice iz obe zemlje da ucrtaju dalju mapu puta, budu partneri i rade zajedno što će podići bilateralne odnose na visi nivo.

Rekao je i da Indija nudi olakšice u poslovanju, a da je premijer te zemlje posvećen reformama i da vlada pozitivna politička atmosfera.

Takođe je zahvalio Vučiću za interesovanje da se priključi privrednim delegacija i forumu ocenjujući da to pokazuje zainteresovanost za unapređenje odnosa.

Ponovio je da je Srbija brzorastuća ekonomija i da je Indija prepoznaje kao dobrog partnera, zaključio je Naidu.

Čadež je najavio osnivanje poslovnog Saveta Srbije i Indije i pozvao srpske privrednike na saradnju sa kompanijama iz Indije.

Čadež je rekao da su na srpsko-indijskom Biznis forumu prisutne velike kompanije iz Srbije, koje posluju širom sveta, kao i indijske kompanije iz oblasti farmacije, informaciono-komunikacionih tehnologija, obnovljivih izvora energije, metalske industrije, trgovine i usluga i drugih.

On je na otvaranju foruma rekao da će danas biti održani i bilateralni razgovori privrednika i poručio da gosti iz Indije mogu da računaju na potpunu podršku PKS.

"Radićemo na tome da što pre uspostavimo u Beogradu poslovni Savet Srbije i Indije. Ponudio sam da to bude ujedno poslovni savet za ceo Zapadni Balkan i Indiju", rekao je Čadež.

Biznis forum je kako kaže, velika šansa za srpsku ekonomiju i uspostavljanje poslovne saradnje sa Indijom.

"Privrednici mogu da naprave dobre poslove i profitiraju, a na vladama je da urede okvir", dodao je Čadež.

Predsednik Konfederacije indijske industrije Mehruf Manalodi je rekao da je Srbija odlična investiciona destinacija i da privrednici našu zemlju vide kao kapiju za ulazak na evropsko tržište.

"Indijska poslovana delegacija je oduševljena što učestvuje na ovom forumu. Radujemo se što ćemo se povezati sa srpskom industrijom. Poseta je došla u pravom trenutku pošto su dobri bilateralni odnosi dve zemlje".

Manoladi je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle godine, kao premijer, posetio Indiju i da su zatim srpske firme učestvovale na svetskom sajmu hrane u Indiji.

On je rekao da su obe zemlje u usponu i da Srbija beleži rast od 4,8 odsto u drugom kvartalu ove godine, kao i da Indija beleži rast industrije od 8,2 odsto i privredi rast od oko osam odsto.

Naglasio je da je Indija sada jedinstveno tržište i da su poboljšali poslovno okruženje prethodnih godina, uklonivši administrativne prepreke, kao i da imaju sistem jedinstvenog šaltera.

"Snažan investicioni rast očekujemo ove godine", rekao je Manoladi i istakao veliki investitori imaju sve veće poverenje u Indiju kao destinaciju za ulaganje.

Veruju da će tražnja potrošača pokretati investicije, naša industrija se razvija, kao i elektronska trgovina i iskorišćavanje obnovljivih izvora energije, dodao je on.

Podsetio je da je Srbija ukinula vize za indijske državljane, što je veoma važno za privrednu saradnju.

Ističe, da su posebno zanimljive oblasti za indijske privrednike u Srbiji saradnju u sektorima kao što su: trgovina i prerada hrane, poljoprivredne masine, obnovljivi izvori energije, rudarstvo, farmceutika, proizvodnja gvožđa i čelika, automobilska industriju, nameštaj, tekstil, bankarstvo, turizam i ugostiteljstvo...

U okviru foruma biće održane prezentacije - "Srbija kao investiciona destinacija" i "Privredni sektori Indije i potencijali za saradnju sa Srbijom".

Dosadašnja ulaganja indijskih kompanija u Srbiju su bila skromna, a najnovije je ovogodišnja investicija indijskog proizvođača traktora Tafe, koji je kupio IMT po ceni od 66,8 miliona dinara ili oko 600. 000 evra.

U Srbiji posluje i indijska Embasi grupa koja je u Indiji otvorila IT park čije su planirane investicije, prema podacima Razvojne agencije Srbije, bile 25 miliona evra.

Takođe, u Nišu posluje i kompanija Excel Industries Limited sa planiranim ulaganjima od milion evra.

Srbija i Indija su u prvoj polovini 2018. godine, prema podacima Privredne komore Srbije, realizovane spoljnotrgovinsku robnu razmenu u vrednosti od 97,2 miliona dolara, dok je prošle godine u istom periodu ona iznosila 81,3 miliona evra.

Ukupan izvoz u robi u Indiju je bio 5,2 miliona dolara, dok je u istom periodu uvezeno 92 miliona dolara robe. Tako je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 5,65 odsto.

Spoljnotrgovinska razmena u robi Srbije i Indije je prošle godine iznosila 198,1 milion dolara.

Na teritoriji Srbije, prema podacima Agencije za privredne registre, registrovano je 70 aktivnih firmi, čiji su većinski vlasnici državljani Indije odnosno pravna lica registrovana u Indiji.

 

Izvor: Tanjug, RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva