:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2015   12:05

0

126

Počeo američko-kubanski dijalog u Havani

Dvodnevni sastanak je prvi, odkada su američki predsednik Barak Obama i njegov kubanski kolega Raul Kastro 17. decembra prošle godine postigli istorijski iskorak posle 18 meseci tajnih pregovora, prenela je agencija AFP.
Zvaničnici dve zemlje danas će se baviti problemom imigracijem, a sutra obnavljanjem diplomatskih odnosa dve zemlje.

Dok Kuba traži ukidanje 53-togodišnjeg američkog ekonomskog embarga i uklanjanje sa američke liste država sponzora terorizma kao i prestanak vrbovanja kubanskih lekara da prebegnu u SAD, Amerikanci će "pritisnuti" jednopartijsku državu da omogući veća ljudska prava.

Viši kubanski zvaničnik ministarstva inostranih poslova juče je napravio jasnu razliku između obnavljanja diplomatskih odnosa i pitanja šire normalizacije odnosa dve zemlje.

"Kuba ne normalizuje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Kuba je za ponovo uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. Normalizacija odnosa je mnogo duži i mnogo komplikovaniji proces", naveo je isti neimenovani kubanski zvaničnik novinarima.

Američku delegaciju predvodiće Roberta Džakobson glavni diplomata za Latinsku Ameriku i prvi pomoćnik američkog državnog sekretara koji je posetio Kubu u poslednjih 38 godina, dok će kubanski tim voditi Džosefina Vidal, glavni diplomata kubanskog ministarstva inostranih poslova za američke poslove.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva