Vesti
Počeo 57. dragačevski Sabor trubača

13:00, 10.08.2017

|

Izvor: RTS

Neposredno pre zvaničnog otvaranja Sabora trubača, saborska zastava zavijorila se na nebu iznad Guče. Saborsku zastavu i zlatnu trubu, koja će biti dodeljena u subotu, spustili su padobranci.
Foto RTS
Nakon toga ceremonija svečanog otvaranja započela je intoniranjem himne Bože pravde i zdravicom. Gostima se najpre obratio domaćin ovogodišnjeg Sabora, privrednik Miroljub Aleksić, dugogodišnji donator i prijatelj Sabora.

Sabor je svečano otvorio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i popredsenik Vlade, Rasim Ljajić, koji je istakao da Guča nije samo prestonica trube, već da je zahvaljući ovom festivalu postala i značajna turistička destinacija.

Takođe, istakao je i da je važna odrednica ovog festivala sigurnost i bezbednost, a da se sa Sabora šalje slika o tome da je Srbija sigurna i bezbedna zemlja.

Nakon obraćanja ministra, uz saborsku himnu Sa ovčara i Kablara ovde kod spomenika trubaču na jarbol je podignuta Saborska zastava. Iako zvanično sabor danas počinje mnogi gosti još juče su stigli u Guču, a sinoć je i održano polufinalno takmičenje seniorskih orkestara.

I danas puno toga na programu, čitavog dana kulturno-umetnički program, sajam knjiga, izložba privrede, a od 17 časova na pozornici Centra za kulturu sledi takmičenje mladih trubačkih orkestara.

Do nedelje do kada traje Sabor u Guči će se čuti samo trubačka muzika. Na večernjim koncertima na stadionu nastupiće majstori trube sa svojim orkestrima a u nedelju 13. avgusta program se završava nastupom Gorana Bregovića i „Bjelog dugmeta“.

One koji se upute ka svetski poznatoj trubačkoj varošici sačekaće podignute rampe i besplatan ulaz u Guču i to je jedna od novina ovogodišnjeg sabora.

Svi programi kao i koncerti takođe će biti besplatni. Organizori su najavili da ovogodišnjim programom žele da Saboru vrate stari sjaj u duhu tradicije i gostoprimstva dragačevskih domaćina.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design