:

:

TV Most

clock

Septembar 22, 2017   12:05

0

212

Počeo 51. Bitef


"Šta anđeli jedu, šta je život, šta mrziš, da li voliš ukus krvi, koje bi mesto volela da posetiš, postoji li išta na svetu što nije opasno, da li sladiš čaj, da li je Čarlton Heston bio stolar...", nižu se pitanja u Klubu Bitef teatra gde je u toku šestočasovna predstava "Kvizula", kojom je počeo 51. Bitef festival.




Glavnom programu, koji će svečano u subotu otvoriti belgijski pozorišni stvaralac Jan Fabr i njegova 24-časovna predstava "Olimp", prethodio je niz "pripremnih" događaja, prateći program je već počeo, a čuvena britanska pozorišna trupa "Forst Enterteiment", posle 15 godina, ponovo gostuje u Beogradu sa svojom "Kvizulom" u prologu festivala.



"Kvizula" ima strukturu beskonačnog kviza u kome se smenjuju pitanja i odgovori na razne teme, u rasponu od ličnih i banalnih do javnih i filozofskih, a jedan od izvođača Robin Artur kaže da su na početku, 1996. godine, imali oko 2.000 pitanja, a sada su već stigli do 3.000.



Predstava se zasniva na improvizaciji troje glumaca Robina Artura, Keti Naden i Teri O'Koner, koji se smenjuju u parovima, kreirajući strukturu koja, u teoriji, može da traje u nedogled.



Od pitanja "šta je tajna, šta je sloboda, šta je život", oni prelaze na lična "šta mrziš, šta te nervira, da li voliš ukus sperme...", pa na razgovor o tome da li je Zemlja okrugla, sa priče o seksu na pitanja o tome gde su rođeni Isus i Buda, pa opet na lična "da li si nekad koristio oružje" ili banalna "da li si žedan, gladan" ili vezana za istoriju – "koja je američka država prva dala ženama pravo glasa".



Duhoviti, ozbiljni, tužni, razigrani, raspoloženja izvođača na sceni se menjaju, a zahvaljujući izboru pitanja, ali i različitim odgovorima na ista, svako izvođenje "Kvizule" u režiji Tima Ečelsa jedinstveno je.



Beogradska publika ima priliku da pogleda skraćenu verziju predstave u trajanju od šest sati, što će biti svojevrsna priprema ili, kako kaže umetnički direktor festivala Ivan Medenica, "polumaraton", za sutrašnji Fabrov "maraton" i spektakl kojim u Sava Centru počinje glavni program ovogodišnjeg Bitefa.



Glasom, bez pojavljivanja na sceni, slavni belgijski reditelj Jan Fabr proglasiće Bitef otvorenim, a zatim će biti izvedena njegova predstava ''Olimp: u slavu kulta tragedije''.



Pozorišno ostvarenje koje traje 24 sata, u kontinuitetu će biti prenošeno na našem trećem programu. Kamere RTS-a biće na sceni, iza nje, ali i u foajeu Centra "Sava" gde će publika moći da se odmara i spava, a zatim vrati u salu.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva