TV Most - Počeo 12. festival "Trgni se! Poezija!"
Vesti
Počeo 12. festival "Trgni se! Poezija!"

18:06, 18.05.2018

|

Izvor: Tanjug

Pod sloganom "Da li si ti blesak?" sinoć je u Narodnoj biblioteci Srbije počeo 12. Beogradski festival poezije i knjige "Trgni se! Poezija!", čiji će se program odvijati do 23. maja u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Kragujevcu.


Jovan Jovanović iz Sekretarijata za kulturu konstatovao je da festival "Trgni se! Poezija!" svake godine okuplja sve više mladih ljudi, a direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu Johanes Iršik da u njemu vidi vernog partnera u promociji austrijske književnosti.
Direktor festivala Dejan Matić je istakao da svake godine nastoje da naprave veliki događaj u Beogradu a učesnicima poručio: "Svi vi koji ste ovde, odgovorili ste na pitanje iz slogana festivala i nadam se da će se Beograđani i gosti srpske prestonice u narednih nedelju dana uveriti da ste vi zaista blesak".


Festival je počeo omažom pesniku Aleksandru Ristoviću (1933-1994), čiji stih je uzet za slogan manifestacije, a povodom 85 godina od njegovog rođenja.Na festivalu će učestvovati više od 50 pesnika, prevodilaca i umetnika iz 15 zemalja.Među gostima, kako je najavljeno, biće Imanuel Mifsud, malteški autor koji je nagrađen Evropskom nagradom za književnost i koji će predstaviti svoju poeziju i roman "Juta Hajm", ali i Brane Senegačnik iz Slovenije, čiju je zbirku "Tišina i druge pesme" objavio prošle godine "Treći trg", te Kirjakos Haralambidis, najznačajniji pesnik sa Kipra.U programu će učestvovati i Paskal Peti, Balaš Seleši, Lidija Štajnbaher, Mili Đukić, Hrvoje Tutek i drugi.Kao i prethodnih godina, program festivala čine razgovori sa pesnicima i prevodiocima, predstavljanje poezije za srednjoškolce i studente, ali i izložba i degustaciju jela inspirisanih poezijom.Organizatori festivala su "Treći trg" i Biblioteka grada Beograda, a pokrovitelji Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design