:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Maj 18, 2018   12:05

0

171

Počeo 12. festival "Trgni se! Poezija!"


Jovan Jovanović iz Sekretarijata za kulturu konstatovao je da festival "Trgni se! Poezija!" svake godine okuplja sve više mladih ljudi, a direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu Johanes Iršik da u njemu vidi vernog partnera u promociji austrijske književnosti. 



Direktor festivala Dejan Matić je istakao da svake godine nastoje da naprave veliki događaj u Beogradu a učesnicima poručio: "Svi vi koji ste ovde, odgovorili ste na pitanje iz slogana festivala i nadam se da će se Beograđani i gosti srpske prestonice u narednih nedelju dana uveriti da ste vi zaista blesak". 



Festival je počeo omažom pesniku Aleksandru Ristoviću (1933-1994), čiji stih je uzet za slogan manifestacije, a povodom 85 godina od njegovog rođenja. 



Na festivalu će učestvovati više od 50 pesnika, prevodilaca i umetnika iz 15 zemalja. 



Među gostima, kako je najavljeno, biće Imanuel Mifsud, malteški autor koji je nagrađen Evropskom nagradom za književnost i koji će predstaviti svoju poeziju i roman "Juta Hajm", ali i Brane Senegačnik iz Slovenije, čiju je zbirku "Tišina i druge pesme" objavio prošle godine "Treći trg", te Kirjakos Haralambidis, najznačajniji pesnik sa Kipra. 



U programu će učestvovati i Paskal Peti, Balaš Seleši, Lidija Štajnbaher, Mili Đukić, Hrvoje Tutek i drugi. 



Kao i prethodnih godina, program festivala čine razgovori sa pesnicima i prevodiocima, predstavljanje poezije za srednjoškolce i studente, ali i izložba i degustacija jela inspirisanih poezijom. 



Organizatori festivala su "Treći trg" i Biblioteka grada Beograda, a pokrovitelji Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva