:

:

TV Most

clock

Avgust 17, 2017   12:05

0

143

Počelo unutrašnje uređenje zvonare crkve u Gnjilanu

Glavni preduzimač i vlasnik firme Palkos u Koretištu Jugoslav Nedeljković kaže da je sredstva za nabavku materijala obezbedilo Udruženje građana „Obnovimo crkvu u Gnjilanu“ u Novom Sadu.

„Do sada prikupljeni novac od oko 280 hiljada dinara će biti iskorišćen isključivo za nabavku materijala. Radove besplatno izvode radnici Privremenog organa opštine Gnjilane i moja firma. U slučaju da novac preostane, biće sačuvan dok se ne prikupi dovoljno para za neku novu investiciju u samoj crkvi“, kaže Nedeljković.

Prema njegovim rečima radovi će biti završeni do kraja avgusta.

Zvonara se nalazi na zapadnoj strani, iza crkve, kao poseban objekat. Izgrađena je 1938. godine. Krasi je veliki sat, koji pokazuje vreme na sve četiri strane. Sat se zaustavio 17. marta 2004. u 16 nula 5. Od toga dana nikada više nije navijen.
Inače, Saborni hram Sv. Nikole u Gnjilanu izgrađen je 1861. godine na temeljima stare srušene crkve, u vreme turske vladavine. Ova trobrodna bazilika zidana u moravskom stilu sa elementima romanike, spada u red najlepših crkava zidanih u to vreme. Zahvaljujući donaciji Evropske unije od 100 hiljada evra krajem 2016. i početkom ove godine, posle više od 30 godina, obavljeni su radovi na rekonstrukciji spoljašnjeg dela i krova Saborne crkve Sveti Nikola, zvonare i česme.
Na rekonstrukciji unutrašnjosti hrama radovi tek predstoje. Kada bude obezbeđen novac.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva