:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 26, 2018   16:49

0

135

Počelo snimanje filma u srpsko-kineskoj koprodukciji


Saradnja firme "Emote" i firme "Broken Star Films" iz Pekinga, zvanično je i prva saradnja između Republike Srbije i Republike Kine na polju kinematografije, odnosno celovečernjeg igranog filma.




Protagonista ovog filma jeste Šou Sijao, ratni veteran i nekadašnji član mirovne misije koji već dvadeset godina živi u Beogradu i radi kao noćni čuvar u Muzeju savremenih umetnosti.



Film prati njegov pokušaj da se izvuče iz kockarskih dugova, ali i razvoj odnosa sa ćerkom, i u tom smislu predstavlja miks žanrova akcije, komedije i melodrame.



Glavnog negativca u filmu igra naš slavni glumac Dragan Mićanović.



Mićanović je za Tanjug rekao da je imao sreće da je do sada tri puta bio u Kini.



"Bio sam tamo kao član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta i nadam se da će našim kolegama iz Kine biti makar upola dobro kao što je nama bilo u Pekingu i Šangaju", kazao je Mićanović i dodao da je u Kini već snimao jedan film u britanskoj produkciji.



"Sada se radujem što sam u prilici da radim sa kolegama iz Kine. Siguran sam da će ovo biti moj najgledaniji film. Dovoljno je da ga pogledaju dva sela u Kini i to je gotova stvar", kaže Mićanović.



Slavni glumac navodi da su ga producenti pozvali da pročita nekoliko scena i nakon toga mu dali ulogu.



"Igram na srpskom i na engleskom. Snimao sam na istoku i zapadu i zanima me kako će ova koprodukcija da izgleda. Snimao sam jugoslovenski film na početku karijere, nakon toga učestvovao sam u srpskim produkcijama... pa sam snimio jedan hrvatski film, nekoliko američkih i engleskih filmova...jedno ostvarenje u turskoj, južnokorejski i sada kineski film...Ma ja sam srećan čovek i glumac", kaže Mićanović.



Glavni glumac u filmu Endrju Lijen Kai Lin dolazi iz Kine i ima 49 godina.



Kaže da su od jutros snimili dve scene i da je jako zadovoljan što ima priliku da radi sa kolegama iz Srbije.



"Siguran sam da ćemo imati sjajnu saradnju. Igram oca koji pokušava da pronađe svoju ćerku. Lik koji tumačim u filmu u Srbiji živi već 20 godina. Ima kockarske dugove i pokušava da se izvuče iz različitih loših situacija u potrazi za ćerkom. U filmu koji snimamo ima ljubavi, akcije, komedije...To je jedan fini miks žanrova", kazao je kineski glumac i napomenuo da je do sada igrao uvek loše momke u odelima.



"Prvi put sam na setu u majici i kamuflažnim pantalonama. Snimao sam već u Budimpešti, tako da znam teren. Sviđa mi se Beograd. Evropski grad", kazao je Lijen.



Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang napomenuo je da je snimanje filma "Bekstvo iz Beograda" korak napred u razvijanju odnosa između dve kulture i dve zemlje.



"Ovakva saradnja nije do sada uspostavljena između Kine i Srbije. Do sada smo slali delegacije i međusobno predstavljali naše kulture, a sada smo napravili prvi veliki korak u produkciji umetničkog dela i siguran sam da ćemo nakon snimanja ovog filma još više povezati kinesku i srpsku kulturu", kazao je Li Mančang i dodao da je interesovanje Kineza za Srbiju sve veće.



"Kinezi žele da se upoznaju sa prirodom, kulturom i čuvenim gostoprimstvom ljudi u Srbiji. Ovaj film će predstaviti na novi način Srbiju u Kini", kazao je Li.



Direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić ističe da je kineska kinematografija u velikom naponu i da se svi u svetu bore da privuku kinesku produkciju.



"Ovo je velika šansa za nas i dugo smo radili na njoj. Prošle godine smo potpisali ugovora sa kineskim ministarstvom za kulturu, ali naravno najzaslužniji su naši producenti koji su ubedili čitavu kinesku produkciju da snimi ceo film u Beogradu. Film koji se snima ovde je inspirisan legendarnim ostvarenjem "Valter brani Sarajevo". Glavni junak gleda Batu Živojinovića na velikom platnu i tek tada odlučuje da dođe u Srbiji", kazao je Jevtić.



On je naglasio odlične uslove za inostrane kinematografske ekipe u Srbiji.



"Imamo ozbiljne profesionalce koji se odlično služe stranim jezicima. Srbija ima odlične putne komunikacije i to privlači filmske ekipe iz celog sveta. Za Kineze je odlična okolnost da im ne treba viza da dođu u Srbiju i zato očekujem nastavak saradnje na polju kinematografije", kazao je Jevtić.




 


Izvor: Tanjug, RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva