:

:

TV Most

Foto: Radio KiM

clock

Oktobar 20, 2015   11:22

0

175

Počelo snimanje filma "Povratnik"

Film “Povratnik” je teška i emotivna priča o čoveku koji, nakon godina provedenih u raseljeništvu, odlučuje da se vrati u rodno selo, u novoizgrađenu kuću. Na njegovom putu nazad događa se ubistvo zbog kojeg se glavni lik lomi da li da ostane ili da sa porodicom zauvek ode sa Kosova.

Inspiraciju za ovu priču reditelj Predrag Radonjić je dobio srećući se sa svakodnevnim problemima srpskih povratnika. Kaže da scenario nije napisan po određenom događaju, ali su neki delovi filma realistični.

“Ovaj film je na neki način sublimacija mog novinarskog iskustva proteklih petnaest godina i želeo sam da u sublimiranoj umetničkoj formi kroz individualnu sudbinu jednog čoveka prikažem ono što sam na neki način imao prilike da vidim od dolaska međunarodnih snaga. Nažalost, u ovoj priči ima puno elemenata koji su povučeni iz stvarnosti. Ona sama po sebi ovako sklopljena ne odgovara u potpunosti nijednoj priči u tančine, ali iako nije rađena po istinitom događaju, verujem da je apsolutno istinita”, kaže reditelj.

Završne scene filma se snimaju u povratničkom selu Ćeranovica u opštini Novo Brdo. Autentična lokacija dočarava sliku života srpskih povratnika.

Glavnu ulogu u filmu tumači prvak Niškog narodnog pozorišta Aleksandar Mihailović, koji je lik povratnika već igrao u predstavi “Hotel Kosovo” koju je režirao Nenad Torodović. Međutim, radnja ovog filma nema mnogo sličnosti sa predstavom, kaže glavni glumac.

“Danas je gotovo nemoguće snimiti priču o Kosovu a da ona nema neku tugu, da nema neku bol, setu, nešto od tih tamnijih tonova kada je u pitanju emocija. Sav taj povratnički šok, sve što je susret sa nekim paradoksima koji su na Balkanu izraženiji, Kosovo je ipak svetska prestonica paradoksa... Ono što je bitno za ovu priču je to da ona nije umotana u neke lažne patriotske zastave, a sa druge strane, nije ni defetistički nastrojena priča. Prosto je jedna topla ljudska priča i odmah sam, nakon što sam pročitao scenario, prihvatio poziv”, kaže Mihailović.

U glavnoj ženskoj roli debituje Vasilija Kokotović. Ona u filmu tumači Jelicu, Aleksandrovu suprugu.

“Moja uloga je jako kompleksna, glumim suprugu glavnog junaka, povratnika. Ja glumim ženu koja posle 1999. godine kao izbeglica živi u nekim strašnim okolnostima i koja, kao svaka žena, za svoju porodicu želi sve najbolje. Međutim, njen suprug ima jaku želju da se vrati na svoje ognište kako se ono ne bi ugasilo, i onda dolazi do nekog konfilikta među njima”, kaže Vasilija.

Na osnovu scenarija koji je dobio, ali i zbog teme kojom se ovaj film bavi, Vladimir Jocović koji u filmu igra lik Dragana, očekuje da će ovo ostvarenje koje se celo snima na autentičnim lokacijama na Kosovu biti uspešno.

“Ne znam koji su dalji Predragovi planovi sa ovim filmom, verovatno festivali, ali ja očekujem uspeh. Veoma predano radi cela ekipa i bez obzira što to nisu velika filmska glumačka imena, oni su poznati pozorišni glumci sa velikim iskustvom i to sad prenose na film. Timski rad i entuzijazam će, verujem, doprineti da napravimo dobru stvar”.

Reditelj, takođe, ističe da je saradnja na setovima dobra.

“Glumačka ekipa je sjajna. Pretežno su to ljudi koji su na ovaj ili onaj način deo svog života proveli na Kosovu i ja sam zaista srećan kako su oni pristupili svom zadatku, kako doživljavaju ovaj scenario i čitavu ovu priču”, kaže Radonjić.

Nakon Ćeranovice, filmska ekipa se seli u Veliku Hoču, gde će snimanje biti završeno. Potom sledi period postprodukcije, dok brzina kojom će premijera ovog filma biti organizovana zavisi od finasiija. Predrag Radonjić se nada da će premijernu projekciju publika u Gračanici imati prilike da vidi pre sledećeg leta.

Izvor: Radio Kim

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva