:

:

TV Most

clock

Septembar 08, 2015   12:19

0

163

Počelo prinudno iseljavanje iz uzurpiranih stanova

„Sve ovo što ove nedelje radimo je u zakonskim okvirima koji moraju biti ispoštovani“, saopštava Dejan Jovanović.

„Svaka porodica koja dobrovoljno napusti stan na koji ne ostvaruje pravo na korišćenje otvara prostor opštini Gračanica da im pomogne u njihovom stambenom zbrinjavanju. Nepoštovanje zakona, protivljenje odlukama opštine koja ovim akcijama štiti svoju imovinu neće biti tolerisani,,, kazao je informativnoj službi opštine Gračanica Dejan Jovanović.

Više od 50 procenata porodica ispoštovalo je zakonske rokove i napustilo je stanove koje su protivpravno zauzeli. Kako bi stanovanje na teritoriji opštine Gračanica stavili u zakonske okvire opštinsko odeljenje za urbanizam, tačnije služba za stanovanje pristupilo je prinudnom iseljavanju još osam porodica koje ne ostvaruju pravo na korišćenje opštinske imovine.

Akcija prinudnog iseljavanja, koja će trajati do petka, biće nastavljena sutra u Lapljem Selu gde je planirano iseljavanje tri porodice. Međutim, prema rečima Jovanovića, dve porodice su najavile da će se dobrovoljno iseliti.
„Među tzv. uzurpatorima ima i socijalno ugroženih porodica od kojih je većina postigla kompromis sa opštinskim rukovodstvom da dobrovoljno napusti stanove kako bi komisija za dodelu stanova formirana nakon nedavnog konkursa mogla da ih obiđe i izvrši procenu te da oni na legalan i legitiman način ostvare pravo na stanove koji su u vlasništvu opštine Gračanica,, , najavio je Jovanović i dodao da niko više neće moći da protivpravno zauzima opštinsku imovinu.

Direktor opštinskog odeljenja za urbanizam kaže da su sutuaciju dodatno otežali pojedinci koji su ucenama i dodatnim priticima ubeđivali ostale da ne napuštaju opštinske stanove i da sa opštinom ne prave kompromise.

„Mi smo tu da svima pomognemo. Uskoro će biti dodeljeno 13 stanova porodicama koje na njih ostvaruju pravo.
Opštinskim budžetom za narednu godinu predviđena je dodela građevinskog materijala i pomoć u izgradnji kuća socijalno ugroženim porodicaa i interno raseljenim licima, gradiće se i nove stambene jedinice i zgrada za socijalno stanovanje. Problem stambenog zbrinjavanja nije toliko mali da ga možemo rešiti preko noći ali smo na dobrom putu da uz pomoć socijalne karte rešimo probleme naših meštana,,.

Jovanović je još jednom ponovio da saradnja građana sa opštinom, kada je u pitanju opštinska imovina, mora da postoji jer će se dogovorom olakšati stambeni problemi onih koji to zaslužuju. On ponavlja da uzurpiranje opštinske imovine pod izgovorom socijalne ugrožnosti dok se porodična imovina izdaje u zakup ili rasprodaje nije primerena i takvi slučajevi neće biti predmet razmatranja u stambenom zbrinjavanju od strane opštine Gračanica.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva