:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jun 18, 2018   12:43

0

111

Počelo polaganje male mature


Završni ispit, mala matura, traje tri dana – danas su učenicipolagali test iz maternjeg jezika, za sutra u devet časova je zakazan test iz matematike, a sledi kombinovani test.



Osmi razred završio je 71.661 učenik, dok u srednjim školama ima mesta za 76.064 đaka. Tako je broj slobodnih mesta veći za 6,14 odsto od broja učenika.



Maksimalan broj bodova na testovima je 40, odnosno iz srpskog i matematike po 13 bodova, na kombinovanom testu 14, a uspeh iz škole nosi maksimalnih 60 bodova.



Konačni rezultati ispita biće saopšteni 28. juna, a upis učenika u srednje škole biće 9. i 10. jula.



Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šračević posetio je danas osmake u Osnovnoj školi "Bora Stanković" u Beogradu, pred sam početak rešavanja testa iz srpskog jezika.



Mladen Šarčević je, navodeći u izjavi za medije da deca danas počinju u celoj Srbiji da radetest iz maternjeg jezika, istakao da su i sve škole na Kosovu i Metohiji obuhvaćene i da će i osmaci na KiM u isto vreme polagati testove kao i njihovi drugari iz centralne Srbije.



"Ove godine će vrednosti sa testa biti povećane uz ukupan uspeh i sistem želja tako da će model ove godine biti malo drugačiji, kvalitetniji i ono što je jako, jako važno biće velika kontrola, kako pri izradi testa, tako i prilikom pregledanja", rekao je Šarčević.



Dodao je da su u školskim upravama, gde je ranije kontrola bila jako loša, sada mere veoma rigorozne, te da će tamo gde se nađu nepravilnosti biti sprovođene rigorozne mere, od smene direktora, pa nadalje.



"Da se ne bi direktori vadili na priču da nisu oni odgovorni, dolaze im nastavnici iz drugih škola, a u jedno 10 odsto škola smo napravili model gde je sama škola i ceo kolektiv odgovoran za ceo postupak", naveo je.



Ističući da će ove godine druga generacija srednjoškolaca polagati veliku državnu maturu, Šarčević je rekao da država sada ima međunarodnu obavezu, a to je da se napravi cela agenda za taj projekat, u šta će kasnije biti uključena i mala matura.



Prema njegovim rečima, uspostaviće se i ispitni centri, kako bi se nacionalna provera znanja radila na dve godine, što će biti velika motivacija nastavnicima.



"Njihova motivacija za dobar rezultat će biti jako bitna za ishod, a kvalitet rada će se meriti kroz ono što oni postignu sa kandidatom i njegovim mogućnostima", rekao je Šarčević.



Naveo je da će se uraditi sve kako bi sistem bio što efikasniji, te da dok se sistem u potpunosti ne uredi ići će se na sistem kontrola.



"Prošle godine moglo se desiti da se neko pravi da ne zna da se u njegovoj školi prepisuje ili dopisuje na pregledu, pa sam ja molio školske odbore da provere, jer nisam imao ovlašćenja kao sada. Sadašnjim zakonom su ingerencije meni date i ja ću ih koristiti", kazao je Šarčević i dodao da kada krene nacionalno testiranje đaci neće moći da izađu iz škola kao vukovci, a da su na nacionalnim testovima imali dvojke ili trojke.



"Ili kako je moguće da neko ko stvarno ima realno znanje i pokaže ga na završnim, neutralnim ispitima ima kod nekih nastavnika dvojke, trojke, jer ti nastavnici ne daju više ocene? Taj nastavnik će imati problem, biće u nižoj kategoriji plate i bez obzira na staž biće višak, jer lošije radi. On zaista mora da ceni ishode, za to postoje obuke, a ne osobenjaštvo i sve one navike za koje znamo svi. U svakoj školi postoji neki takav nastavnik", rekao je ministar Šarčević.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva