:

:

TV Most

Foto: Eurovision/OFFICIAL RECAP, printscreen

clock

Maj 12, 2018   12:05

0

208

Počelo finale Evrovizije, Srbija nastupa deseta


Za najbolju pesmu Evrope večeras se takmiče predstavnici 26 zemalja, a pobednik će biti proglašen na osnovu objedinjenih glasova žirija i gledalaca iz 43 zemlje učesnice. 


Našu zemlju predstavlja grupa Sanja Ilić i Balkanika, sa pesmom "Nova deca".


Domaćini večeri su, baš kao i u oba polufinala, četiri dame: Katarina Furtado, Danijela Rua, Filomena Kautela i Silvija Alberto. Ovo je prvi put u istoriji Evrovizije da celo takmičenje vodi isključivo ženska voditeljska ekipa. 


Veče će otvoriti Melovin, predstavnik Ukrajine, sa pesmom "Under The Ladder". 


Za njim, osim Srbije, sledi još 24 finalista, i to iz: Španije, Slovenije, Litvanije, Austrije, Estonije, Norveške, Portugala, Velike Britanije, Nemačke, Albanije, Francuske, Češke, Danske, Australije, Finske, Bugarske, Moldavije, Švedske, Mađarske, Izraela, Holandije, Irske, Kipra i Italije. 


Večerašnji favoriti, prema kvotama na onlajn kladionicama i podacima na sajtu Eurovisionworld.com, jesu Kipar, Izrael i Francuska. 


Pune nastupe Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Španije publika će večeras videti prvi put, s obzirom na to da je reč o "Velikoj petorci" - zemljama kojima je pravilnikom garantovan direktan plasman u finale, bez obzira na njihove ostvarene rezultate u prethodnim takmičenjima. Ova odluka doneta je na osnovu najvećeg finansijskog doprinosa ovih zemalja Evroviziji, a na snazi je od 2000. godine. 


Večeras prvi put nastupa i Portugalija, prošlogodišnji pobednik, koju je predstavljao mladi muzičar Salvador Sobral, sa pesmom "Amar Pelos Dois".


Podsećamo, od 1956. godine, kada je osnovana, Evrovizija je doživela brojne promene, uključujući dužinu pesama, broj takmičarskih večeri, način glasanja i izgled scenografije. 


Takmičenje je osnovano sa ciljem da ujedini kontinent tada razjedinjen ratom, kroz ljubav i muziku, a putem odbacivanja svih različitosti. 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva