:

:

TV Most

clock

Septembar 07, 2015   12:05

0

143

Počeli radovi na izgradnji Via Ferrate u Kolašinu

“Via Ferrata u Ibarskom Kolašinu će u jednom svom delu prolaziti kroz pećinu, što je prava retkost jer ne postoji mnogo primera u svetu gde je moguće doživeti takvo iskustvo”, navodi se u saopštenju dostavljenom Kontakt Plus radiju.

U saopštenju se dodaje da će Via Ferrata na Berimu biti dužine oko 2,000 metara, sa visinskom razlikom od preko 300 metara. Staza će voditi od podnožja do drugog vrha Berima i silazak do baznog kampa. Za one manje hrabre postojaće mogućnost korišćenja kraće deonice koja će obuhvatati penjanja do prvog vrha Berima i bezbedan silazak do kampa. Na stenama Berima u toku je i opremanje 10 pravaca za sportsko penjanje različite težine a neki od pravaca će biti multipich.

Završetak radova na izgradnji Via Ferrate i opremanje pravaca za penjanje se očekuje početkom oktobra 2015. godine, kada će se organizovati svečano otvaranje ove atrakcije koja će krasiti turističku ponudu Ibarskog Kolašina i severa Kosova uopšte.

Izgradnja Via Ferrate je deo projekta “Penjanje na Berim – usudi se da zamislišâ€ koji ima za cilj da razvije nove turističke proizvode koji će doprineti afirmaciji Ibarskog Kolašina kao atraktivne destinacije za aktivni turizam. Projekat realizuje Institut za teritorijalni ekonomski razvoj - InTER, opština Zubin Potok i NVO Outdoor In a finansijski je podržan od Ambasade Finske i švajcarskog programa PPSE. USAID Empower se takođe uključio u realizaciju ovog projekta kupovinom 20 kompleta opreme za Via Ferratu. Projekat je započet sa realizacijom 1. marta 2015. godine i trajaće do kraja decembra ove godine.

Izvor: Radio Kontakt plus

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva