TV Most - Počeli Beogradski međunarodni susreti pisaca
Vesti
Počeli Beogradski međunarodni susreti pisaca

17:16, 20.09.2017

|

Izvor: TV Most

Jedna od najznačajnijih i najtrajnijih književnih manifestacija na Balkanu, Beogradski međunarodni susreti pisaca, i ove godine, 54.put je sakupila najuglednije pisce iz dvadesetak zemalja, kao i pisce iz rasejanja. Prvi dan je bio posvećen književnicima sa Kosova i Metohije.
Foto: TV Most
Dobrodošlicu je poželeo predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić.

„Svake godine tradicionalno mi počnemo naše susrete sa našom svojtom sa Kosova i Metohije, gde nam se obraćaju pesnici koji donose najlepše darove iz tih krajeva, naš jezik, duševnost, osećanja. Ovde je okupljen jedan broj pesnika sa KiM i mi smo poverili da ovo veče pesnika predstavi prof.dr Danica Andrejević, koja je svojevremeno i napravila jednu antologiju poezije pesnika sa Kosova i Metohije“, rekao je Andrić.

Književni kritičar, prof.dr Danica Andrejević je naglasila da pesnici sa Kosova i Metohije svoj božanski hronotop Kosova čuvaju u sebi kao sopstvenu Atlantidu.

„Kako su se decenijama borili da očuvaju svoju esenciju i egzistenciju, pevajući između Gordijevog čvora i Damoklovog mača, tako je zajednički imenitelj i kontekstualno polje njihove poezije bila drama otetog doma, lament nad izgubljenom zemljom i zlo iskustvo rata“, rekla je ona.

Ove godine Udruženje beleži 112 godina postojanja, a njegov zadatak je da afirmiše knjigu, književnost i kulturološki napredak, kao i da doprinese očuvanju srpskog pisma i jezika.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design