:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2017   12:05

0

193

Počeli Beogradski međunarodni susreti pisaca

Dobrodošlicu je poželeo predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić.

„Svake godine tradicionalno mi počnemo naše susrete sa našom svojtom sa Kosova i Metohije, gde nam se obraćaju pesnici koji donose najlepše darove iz tih krajeva, naš jezik, duševnost, osećanja. Ovde je okupljen jedan broj pesnika sa KiM i mi smo poverili da ovo veče pesnika predstavi prof.dr Danica Andrejević, koja je svojevremeno i napravila jednu antologiju poezije pesnika sa Kosova i Metohije“, rekao je Andrić.

Književni kritičar, prof.dr Danica Andrejević je naglasila da pesnici sa Kosova i Metohije svoj božanski hronotop Kosova čuvaju u sebi kao sopstvenu Atlantidu.

„Kako su se decenijama borili da očuvaju svoju esenciju i egzistenciju, pevajući između Gordijevog čvora i Damoklovog mača, tako je zajednički imenitelj i kontekstualno polje njihove poezije bila drama otetog doma, lament nad izgubljenom zemljom i zlo iskustvo rata“, rekla je ona.

Ove godine Udruženje beleži 112 godina postojanja, a njegov zadatak je da afirmiše knjigu, književnost i kulturološki napredak, kao i da doprinese očuvanju srpskog pisma i jezika.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva