:

:

TV Most

clock

Decembar 11, 2016   12:05

0

132

Počeli 25. Dani Zorana Radmilovića

"Zoranov brk", kao glumcu večeri, pripao je Dejanu Tončiću za ulogu Golubjeva, predsednika Kolhoza.

Festival je otvorio glumac Petar Božović, prisećajući se Zorana Radmilovića. U znak zahvalnosti i poštovanja direkcija festivala je odlučila da prvi Brk dobije upravo on.

"Po 25. put Zaječar na kratko postaje pozorišna prestonica. Takva čast i privlegija pripala nam je zahvaljujući Zoranovom delu i njegovoj ljubavi prema rodnom gradu", rekao je na otvaranju festivala Stefan Zankov predsednik Skupštine grada.

"Dosije vojnika Čenkina" je jednočinka, kako slovi naslov romana po kome je rađena ova zanimljiva i dinamična drama, o životu jednog malog vojnika u Sovjetskoj Rusiji.

Tema izuzetno aktuelna i danas, iako zamišljena krajem pedesetih, a napisana šezdesetih godina prošloga veka i to s one strane gvozdene zavese, jer su pojam slobode i neslobode večite teme. Reditelj Saša Volić od dva romana napravio je jednu dramu. Romani "Život i priključenija vojnika Ivana Čonkina" i "Pretendent na presto" ušli su fragmentarno u dramski tekst koji u insecanciji traje 75 minuta.

"Dosije vojnika Čonkina" oduševio je pozorišnu publiku, koja je gotovo nakon svake scene glumce nagrađivala aplauzom.

"Mislim da smo napravili priču koja je igriva, koja pokreće ansambl, priču koja će hvatati gledaoca, na kraju će neko izaći i zamišljen jer će prepoznati recidive koji se događaju i danas u svim društvima, jer je tema univerzalna", rekao je Volić.

Na dan otvaranja festivala, kako to već običaj naleže, predstavnici pozorišta, koje nosi ime velikog glumca i predstavnici grada položili su vence i cveće na spomenik Zoranu Radmiloviću.

Aleksandar Milosavljević, teatrolog otvorio je izložbu Muzeja pozorišne umetnosti iz Beograda pod nazivom "Pozorišna fotografija do 1914. godine", autora kustosa savetnika Mirjane Odavić.

Druge večeri na festivalu na programu je komad "Herostrat" po tekstu Grigorija Gorina u režiji Irfana Mensura a u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Niša.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva