:

:

TV Most

Foto: Bing

clock

Februar 24, 2015   12:05

0

184

Počela stota sednica vlade, tema i MMF

Bord izvršnih direktora MMF, naime, doneo je juče odluku o sklapanju trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom.

Vlada Srbije ovim aranžmanom praktično preuzima, u skladu sa Zakonom o budžetu za 2015. godinu, obavezu da će sprovesti fiskalnu konsolidaciju, restrukturisanje javnog sektora, odnosno, strukturne mere i mere makroekonomske stabilizacije, kao i da će u naredne tri godine smanjiti deficit za 1,3 do 1,4 milijardu evra ili za 4,25 odsto BDP.

Prva kontrola izvršenja preuzetih obaveza trebalo bi da usledi polovinom maja, kada će predstavnici MMF doći u Beograd.

Premijer Aleksandar Vučić ranije je objasnio da "sporazum ne potpisujemo zbog toga što tražimo novac, već zato što nam je potrebna sigurnost".

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je Srbija "dobila ogromno priznanje međunarodne zajednice koja je predstavljena u savetu direktora Međunarodnog monetarnog fonda".

"Bilo je planirano da bude 23. februara i tako se i dogodilo. Mi smo do 23. februara ostvarili čitav niz stvari koje smo ranije dogovorili - doneli smo budžet, doneli smo čitav niz mera, koje su već realizovane pre 1. februara, sada idemo dalje u implementaciju ovog programa", rekao je Vujović.

Razgovori sa delegacijom MMF, koju je predvodila šef Misije te finansijske institucije za Srbiju Zuzana Murgasova, zvanično su počeli 4. novembra prošle godine i trajali su dve nedelje.

Srbija je u poslednjih 15 godina imala tri sporazuma sa MMF-om, od 2001. do 2004. stend-baj aranžman i 2009. aranžman iz predostrožnosti.

Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut februara naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Sednica vlade otvorena je za medije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva