:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2017   12:05

0

108

Počela sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Izveštajem je obuhvaćen period od 16. oktobra 2016. do 15. januara 2017. godine tokom kojeg su na čelu UN bili i Ban Ki-mun i Antonio Gutereš, koji je u januaru stupio na dužnost generalnog sekretara.

Na sednici će govoriti i specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef Unmika Zahir Tanin.

U izveštaju je ocenjeno je da posvećenost Beograda i Prištine napredovanju dijaloga slabi, a gubitak zamajca povećava opasnost da u procesu normalizacije dođe do zastoja.

Generalni sekretar svetske organizacije ukazao je da nije postignut jasan napredak kad je reč o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, što je "ključan aspekat sporazuma postignutog u okviru dijaloga pod posredovanjem EU".

Kako se navodi, tokom pomenutog perioda napetosti između Prištine i Beograda dostigle su "zabrinjavajuće nivoe, što je pokazano uzavrelom uzajamnom retorikom i optužbama u vezi sa spornim pitanjima i dogadjajima".

U izveštaju se izražava i zabrinutost zbog, kako se navodi, rastućih tenzija i eskaliranja međusobnog optuživanja koji su karakterisali odnose izmedju Prištine i Beograda tokom poslednja tri meseca, posebno, jer se to događalo u trenutku jačanja etničkih napetosti i zaoštrene političke retorike u širem regionu.

Prištinu predstavlja ambasadorka u SAD Vljora ÄŒitaku.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva