:

:

TV Most

clock

Maj 09, 2015   12:05

0

228

Počela parada povodom Dana pobede u Moskvi

Među gostima na paradi u Moskvi bicće šefovi država ZND, Azije, lideri članica BRIKS, uključujući kineskog predsednika Sji Đinpinga, predsednici balkanskih zemalja, Kipra, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, učešće je najavio i grčki premijer Aleksis Cipras, a kubanski predsednik Raul Kastro je prvi od pozvanih svetskih lidera doputovao u posetu Rusiji, još u utorak.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, rekao je da je kada svet slavi 70 godina od pobede nad zlom, pravo i obaveza Vojske Srbije je da zauzme časno i zasluženo mesto među pobednicima u Drugom svetskom ratu i da će naši gardisti na Crvenom trgu u Moskvi marširati srpskim strojevim korakom u stroju pobednika.

Procenjuje se da je u Drugom svetskom ratu poginulo 27 miliona vojnika i civila bivšeg Sovjetskog Saveza, a trijumf Crvene armije u najvećem ratu u istoriji smatra se ponosom Rusije.

Proslava Dana pobede pripremana je mesecima u senci ukrajinske krize i odluke velikog broja zapadnih lidera da ne prisustvuju paradi, ali prema najavama iz Kremlja, Moskva i građani Rusije su spremni da proslave praznik i dočekaju goste.

Na današnjoj paradi učestvovaće više od 140 borbenih aviona i helikoptera, a ne računajući probu, prvi put će biti prikazani borbeni avioni četvrte "plus plus" generacije, "Su-30" i "Su-35", kao i modernizovani jurišni helikopteri "Mi-35M" i školski "Ansat-U".

Tradicionalno u paradi učestvuju i akrobatske grupe "Ruski vitezovi" i "Striži", koje će, kako se očekuje, prikazati "kubanski dijamant", formaciju od devet borbenih aviona "Su-27" i "Mig-29".

Rusija će kao jednu od glavnih atrakcija prikazati i tenk nove generacije "Armata T-14", a proizvođač vatrenog oružja "Kalašnjikov" će predstaviti modernizovanu verziju jurišne puške AK-74M, za koju tvrdi da će biti 50 odsto preciznija u odnosu na stariju verziju.

Nova puška je opremljena modernim optoelektroničkim i laserskim uređajima, lampama za nisku vidljivost i prigušivačem, kao i lanserom 40 mm granata i bajonetom, naveo jei proizvođač.

Modernizovani AK-74M će na paradi povodom Dana pobede predstaviti kadeti dve najpoznatije ruske mornaričke škole, mornaričke srednje škole "Tihookeanski Makarov" iz Vladivostoka i Crnomorske pomorske akademije "Admiral Nahimov".

Rusija će potrošiti oko 6,7 miliona evra na prskanje oblaka u okolini Moskve u ranim jutarnjim satima kako bi obezbedila sunčano vreme za Dan pobede.

Planirano je da ovaj zadatak obavi deset aviona "antonov" i "iljušin" , koji će poleteti iz baze ÄŒkalovski, severno od Moskve.

Očekuje se da će danas posle parade centrom Moskve prošetati oko 165.000 ljudi koji će nositi portrete članova svojih porodica koji su se borili u Drugom svetskom ratu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva