:

:

TV Most

clock

April 25, 2018   12:05

0

123

Počela nova runda pregovora o imenu Makedonije u Beču


Iako se ne zna kada će pregovori biti okončani, premijer Zoran Zaev je rekao ranije danas da je i dalje optimista, te da taj optimizam zasniva na poverenju u kreativnost dvojice ministara, koji treba da dovedu do rešenja ovog višedecenijskog spora dveju država.



Dimitrov i Kocijas su se, nače, poslednji put sastali pre dve sedmice u Ohridu, a nakon Beča, naredni sastanak je planiran da bude održan u Solunu, početkom maja


Susreti šefova diplomatija dveju država su u poslednje vreme intenzivirani kako bi se došlo do rešenja pre održavanja samita EU u junu. Nakon sastanka u Solunu, naredne sedmice, biće, kako prenose makedonski mediji, uvod u novi susret premijera Grčke Makedonije u Sofiji, tokom samita EU i država Zapadnog Balkana, 17. maja.



Evropski komesar Johanes Han rekao je da očekuje da se pitanje imena Makedonije reši u narednih petnaestak dana, što je izazvalo reakcije u Atini, gde se smatra da on šalje pogrešnu sliku pregovora.



"Pozivamo komesara Hana da prestane da daje pogrešnu sliku pregovora, što se, kako se ispostavilo, ne razume. Najmanje što on može učiniti je da ih spreči da budu potkopani, saopštilo je grčko ministarstvo inostranih poslova, preneli su mediji.



Nije poznato da li će se Dimitrov, Kocijas i Nimic obratiti medijima.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva