:

:

TV Most

clock

Avgust 03, 2017   12:05

0

189

Počela konstitutivna sednica Skupštine Kosova

Sednicu je zakazao predsednik Kosova Hašim Tači, dok je dnevni red utvrdilo predsedništvo prethodnog, petog saziva kosovskog parlamenta.

Posle verifikacije mandata poslanika Skupštine Kosova, sednicom će predsedavati najstariji poslanik, Adem Mikulovci iz Samoopredeljenja. Pomagaće mu najmladja poslanica Teuta Rugova iz Demokratskog saveza Kosova.

Prema Ustavu i odluci Ustavnog suda iz 2014. godine, isključivo pravo da predlaže predsednika Skupštine ima partija ili koalicija koja je osvojila najviše poslaničkih mesta, što je u ovom slučaju koalicija koju čine DPK, Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo i još nekoliko partija.

Neizvesno je da li će lider DPK-a Kadri Veselji biti kandidat te koalicije za predsednika Skupštine Kosova.

Iz pokreta Samoopredeljenje, koji je na vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna nastupio samostalno, rekli su da neće glasati za izbor Veseljija za predsednika kosovskog parlamenta.

Koalicija oko Demokratskog saveza Kosova takodje neće glasati za izbor Veseljija za predsednika Skupštine Kosova.

Za izbor predsednika Skupštine Kosova potrebno je da glasa najmanje 61 poslanik.

U slučaju da Veselji ne bude izabran u prvom krugu glasanja, prema Ustavu i odluci Ustavnog suda, on ponovo može biti predložen za predsednika Skupštine Kosova.

Sve do izbora predsednika i pet potpredsednika, Skupština Kosova nije konstituisana. Pre njenog konstituisanja, ne može biti izabrana ni Vlada Kosova.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da će poslanici liste učestvovati u radu konstitutivne sednice Skupštine Kosova i podržati izbor predsednika i potpredsednika kosovskog parlamenta.

"Podržaćemo izbor predsedništva jer ne želimo da budemo kočnica u formiranju ove institucije", rekao je Rakić novinarima uoči početka konstitutivne sednice parlamenta, ali i istakao da će voditi računa o interesima srpskog naroda.

O eventualnoj podršci mandataru za sastav nove vlade, kako je naveo Rakić, razgovaraće se tek nakon konstituisanja Skupštine Kosova.

Poslanici koalicije oko Demokratske partije Kosova (DPK) prekinuli su bojkot konstitutivne sednice skupštine i priključili su ostalim poslanicima u plenarnoj sali pošto je poslanica DSK-a Teuta Rugova pristala da glasa za izbor lidera DPK-a Kadrija Veseljija za predsednika parlamenta. Lider DSK-a Isa Mustafa napisao je na fejsbuku da "oni koji gaze stavove DSK-a dovode u pitanje ideju i put Ibrahima Rugova", čime je indirektno optužio poslanicu Teutu Rugova, ćerku pokojnog predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

Prištinski mediji javljaju da je poslanica Teuta Rugova do pre nekoliko minuta u jednom prištinskom restoranu razgovarala sa liderom Alijanse za budućnost Kosova Ramušom Haradinajem.

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova prekinuta je ranije po drugi put pošto je predsednik komisije za verifikaciju mandata zatražio da u nju budu izabrani i predstavnici Srpske liste.

Po ocenama analitičara, poslanici DPK-a bojkotovali su sednicu jer poslanica Demokratskog saveza Kosova (DSK) Teuta Rugova, na čiji je glas koalicija oko DPK-a računala pri izboru za predsednika kosovske skupštine, nije došla na sednicu.

Pored članova diplomatskog kora i predstavnika medjunarodnih organizacija, konstitutivnoj sednici Skupštine Kosova prisustvuje i bivši šef Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker.


Konstitutivna sednica Skupštine Kosova, na kojoj treba da budu izabrani predsednik i pet potpredsednika, počela je danas oko 10.30.

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva