:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jun 12, 2015   18:16

0

251

Počela kampanja "Moja Srbija"

Vlada, kaže Vučić, očekuje da kroz vaučere za promociju turizma potroši između 10 i 20 miliona evra, da će se petina tog novca vratiti kroz PDV, a ostalo kroz ulaganje u nove turističke kapacitete.

Promocija je počela u Beogradu na Trgu republike, a premijer Aleksandar Vučić razgovara sa građanima. Njima se deli promotivni materijal, prospekti i katalozi sa preporukama za aktivan planinski odmor, oporavak u banjskim i klimatskim lečilištima, kalendarom manifestacija tokom 2015. kao i brošura "52 vikenda u Srbiji".


Premijer Aleksandar Vučić kaže da je cilj promocije "Moja Srbija" da se pokaže da Srbija ima kapacitete i sadržaje koji mogu da budu daleko bolje iskorišćeni, a da ujedno novac građana ostane kod nas.

Naveo je da je cilj i da se ovom akcijom novac građana zadrži u Srbiji jer, kako je istakao, više od 890 miliona evra trošimo na turizam u inostranstvu.

"Te su brojke i veće, jer je ova cifra samo ono što kontrolišemo preko NBS. A samo 10 odsto tog novca koji je zvaničan, kada bi ostao u zemlji, to bi bilo 90 miliona evra. Po neto efektu na deficit, to znači moguće povećanje penzija od dva i po odsto", precizirao je Vučić.

"Ovo je početak jedne velike akcije i kampanje “Moja Srbija”, promocija zemlje koju svi najviše volimo, koja je najbolja i najlepša i osnovni cilj je da pokažemo koliko lepu zemlju imamo", poručio je Vučić, prenosi Tanjug.
Poručio je da Vlada nikoga ne primorava, ali želi da pokaže da Srbija ima kapacitete i sadržaje koji mogu da budu daleko bolje iskorišćeni. "Naš posao je da našim ljudima ukažemo na to i da svojim primerom pokažemo da to podržavamo", rekao je Vučić.

Vučić je naveo primer Austrije, zemlje koja ne izlazi na more, a ima desetostruko veće prihode od, kako je rekao, Hrvatske, koja ima more i lepu obalu, i dodao da je velika stvar u organizaciji i predstavljanju ponude.
Naveo je da je Srbija imala mali turistički deficit ove godine, ali da se nada da će do kraja godine on biti na nuli, pa možda čak i nešto u plusu.

Kako je rekao, od jutros kao i juče javljaju se hotelijeri koji navode da već sada imaju više poziva ujedno se zahvalivši građanima na interesovanju.

Primetio je da se prave šale i vicevi na račun pokretanja ove kampanje i dodao da je to u redu, jer, kaže, bitno je da se o kampanji priča. Kampanja, dodao je, ne košta gotovo ništa, sem novca za štampani i drugi promotivni materijal, a druga priča su vaučeri i olakšice.

Novca ima i u te svrhe će biti uloženo između 10 i 20 miliona evra, rekao je premijer, koji očekuje uštede primenom fisklanih i drugih mera od 500 miliona evra u odnosu na predviđeni deficit.

Srbija, istakao je premijer, nema velikih problema, te će plate i penzije biti povećavane postepeno.
Upitan u vezi sa olakšicama za odmor u Srbiji, Vučić je rekao da se razmišlja o vaučerima, poreskim olakšicama, uz fiskalne hotelske ili druge račune...

Na konstataciju da je sezona odmora odavno počela, a kampanja tek danas, Vučić je rekao da se na početku godine, koliko god da je bio optimista i verovao u mere fiskalne konsolidacije, nije znalo koliko će biti novca na raspolaganju, ali da ga sada ima i da će biti usmeren i na turizam i pogodnosti za građane.

Premijer je istakao da je otvoren za sve predloge koji će omogućiti da pare ostanu u Srbiji i prihvatiće ih.
Strane turiste ćemo privlačiti našim kapacitetima i za njih neće biti subvencija, rekao je premijer, istakavši da je poseta inostranih turista u prošloj godini bila viša za 11 odsto, a da se ove godine očekuje da taj procenat bude još viši.

Nakon promocije, premijer je odgovarao na pitanja novinara.

Uz premijera "Moju Srbiju" promoviše i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar privrede željko Sertić, gradonačelnik Siniša Mali, predstavnici TOS-a i TOB-a.


Ministar turizma Rasim Ljajić preporučio je građanima Srbije da splavare meandrima Uvca, što je, kako kaže, nezaboravan doživljaj.

"Na svakom građaninu i turisti je da pojedinačno odabere prema svojim interesovanjima i sopstvenom džepu. Imamo mnogo toga da ponudimo građanima i stranim turistima", poručio je Ljajić.

Rekao je i da nema razvoja turizma bez ozbiljnog ulaganja u infrastrukturu, što će se ostvariti završetkom koridora 10 i 11. "Nama je potrebno više lou-kost avio-kompanija i potrebno je da aktiviramo aerodrome u Nišu i Lađevcima za prihvat lou-kost kompanija", istakao je Ljajić.

Ministar privrede željko Sertić preporučio je Frušku goru, Zlatibor, Kopaonik, Golubac i Atomsku banju. Rekao je i da imamo i predivne salaše, Dunav oko Golupca, planine, kao i veoma perspektivne banje koje još nismo privatizovali.

"Imamo i nekoliko privatizovanih banja, kao što je Atomska banja, koje odlično funkcionišu i može da pruže odličan odmor", naveo je Sertić.

Prema njegovim rečim, kampovanje je takođe ozbiljan potencijal našeg turizma, kao i biciklizam.


Pored Beograda, kampanja "Moja Srbija" je započela i u Užicu, u kojem je i istoimeni promotivni karavan koji organizuje Turistička organizacija Srbije.

Karavan će putovati kroz 10 gradova u Srbiji – Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Subotica, Kraljevo, ÄŒačak, Užice, Leskovac, Novi Pazar.

Ovom kampanjom TOS će pozvati domaće goste da svoj letnji odmor ili njegov deo provedu na destinacijama širom Srbije.

U okviru karavana, a u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama gradova u kojima se organizuje promocija na centralnim trgovima, udruženjima "Srbija za mlade", Udruženjem banja Srbije, JP "Skijališta Srbije", Udruženjem hotelijera i restoratera Srbije HORES i Jutom, TOS će promovisati turističku ponudu Srbije.

Sa logotipom "Moja Srbija" biće brendirana vozila, štandovi, dok će uz ozvučenje i nastupe di-džeja, prolaznicima biti deljeni uz animaciju turistički promotivni materijali TOS-a, suveniri, baloni, olovke i zastavice sa natpisom "Moja Srbija".

U gradovima će, pored samih domaćina, biti predstavljene i destinacije koje gravitiraju ka tom gradu, kako bi zajednički predstavili svoju regionalnu ponudu, a sve u kontekstu grupisanja prema programu "52 vikenda u Srbiji", jedne od publikacija Turističke organizacije Srbije.

Deo karavana biće i kviz znanja "Koliko poznaješ Srbiju".

Karavan "Moja Srbija" danas i sutra biće u Užicu i Novom Pazaru, a zatim će posetiti 19. i 20. juna Niš i Leskovac, 26. i 27. juna Suboticu i Novi Sad, 3. i 4. jula ÄŒačak i Kraljevo i 10. i 11. jula Kragujevac i Beograd, navedeno je u saopštenju TOS-a.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva