:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2018   12:05

0

174

Počasna paljba na Kalemegdanu, Niškoj i Petrovaradinskoj tvrđavi


Paljbi, koju je izveo gardijski bataljon Vojske Srbije, prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima, kao i brojni građani.



Ove godine, počasna artiljerijska paljba izvedena je istovremeno, u 16 časova, na Kalemegdanu, Niškoj tvrđavi i Petrovaradinskoj tvrđavi.



Počasnoj paljbi, u Nišu prisustvovao je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, a u Novom Sadu predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i komandant Prve brigade KoV brigadni general Željko Petrović. 



Sa Petrovaradinske tvrđave odjeknula je počasna paljba od deset topovskih plotuna koju je izvela Gardijska brigada Vojske Srbije po naredbi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a povodom Dana državnosti.



Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da sama činjenica da se počasna paljba u isto vreme izvodi u tri grada Srbije i da njoj prisustvuju pripadnici MUP-a i Vojska Srbije, pokazuje državno jedinstvo i zajedništvo.



Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kazao je da je počasna paljba snažna simbolika kojom se danas Srbija odužuje precima koji su svim građanima ostavili slobodu i zavet da se bore za modernu i nezavisnu zemlju, te da se bore za svoju decu kako bi Srbija bila uvažena i respektovana od strane međunarodnih prijatelja i saradnika, ali i od strane sopstvenog naroda i svih građana koji žive u njoj.



Komandant Kopnene Vojske Srbije i brigadni general Željko Petrović poručio je da Dan državnosti predstavlja najveći praznik u Srbiji, ocenivši da je počasna paljaba uoči predstojećeg praznika u Beogradu, Nišu i Novom Sadu idealna prilika da se pokaže državno jedinstvo, pogotovo što se to dešava u godini u kojoj se obeležava stogodišnjica oslobođenja Srbije u Prvom svetskom ratu.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva