:

:

TV Most

clock

Maj 30, 2017   12:05

0

206

Poboljšan indeks percepcije korupcije za Srbiju

To je saopštila bonitetna kuća Dan i Bredstrit (84, Dun & Bradstreet) u svom majskom izveštaju.

U prošlogodišnjem izveštaju, Srbija je po indeksu percepcije korupcije bila na 78. mestu.

Ishod predsedničkih izbora, na kojima je pobedio odlazeći premijer i lider SNS-a Aleksandar Vučić je, prema mišljenju D&B analitičara, pozitivno uticao na političku situaciju u Srbiji.

"Pod njegovim rukovodstvom, privreda se oporavlja, pridobio je podršku lidera u Evropi i Rusiji, a u prilog mu je išla i neorganizovana opozicija", ocenjuje se u majskom izveštaju ove bonitetne kuće, koju u Srbiji zastupa kompanija Bisnode.

Pozitivni rezultati njegove pobede, kako se navodi, leže u nastavku reformske politike, programu koji se fokusira na ekonomskom rastu, poboljšanju investicione klime, dobrim regionalnim odnosima i članstvu u EU.

Bonitetna kuća je, takođe, potvrdila da će srpska privreda u 2017. godini ostvariti rast od 3,0 odsto, a u 2018. godini rast od 3,3 odsto, nakon godišnjeg povećanja bruto domaćeg proizvoda od 2,5 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine.

Srbija je i u majskom izveštaju D&B-a svrstana u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja, a istoj grupi u regionu pripadaju i Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Makedonija i Albanija.

Bolji rejting u regionu imaju Slovenija i Rumunija, koje su okarakterisane kao zemlje blagog rizika, dok niži rejting od Srbije u regiji ima Bosna i Hercegovina kao zemlja vrlo visokog rizika.

Ovog meseca, rejting je smanjen Albaniji usled političke nestabilnosti.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva