:

:

TV Most

clock

Mart 29, 2017   12:05

0

127

Plenković:Na Deklaraciju o zajedničkom jeziku ne treba trošiti reči

Andrej Plenković napominje da je Deklaracija o zajedničkom jeziku inicijativa na koju ne treba trošiti reči.

"Kako bih to podržavao? Ko to može podržati u Hrvatskoj?", odgovorio je Plenković na pitanje novinara da li podržava "Deklaraciju o zajedničkom jeziku" koju je sastavilo tridesetak eksperata iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, prenela je agencija Hina.

Deklaraciju koja će biti predstavljena sutra u Sarajevu do sada je potpisalo više od dve stotine lingvista, književnika, naučnika, aktivista i drugih ličnosti iz javnog i kulturnog života iz te četiri zemlje.

Tekst Deklaracije sačinjen je posle serije regionalnih konferencija projekta "Jezici i nacionalizmi" koje su od aprila do novembra 2016. održane u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu u nameri da se podigne svest i aktivno utiče na postojeće nacionalističke jezičke prakse u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Među potpisnicima Deklaracije o zajedničkom jeziku su Rade Å erbedžija, Igor Å tiks, Mirjana Karanović, Dino Mustafić, Boris Dežulović, Nenad Veličković...

Tekst Deklaracije o zajedničkom jeziku i njene ciljeve 30. marta u Sarajevu predstaviće profesor Enver Kazaz, spisateljica Ivana Bodrožić, Vladimir Arsenijević iz Udruženja "Krokodil", pisac i novinar Balša Brković i Borka Pavićević, direktorka beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva