:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2017   12:05

0

179

Plenković ublažio stav: Nezadovoljni smo delom presude


Plenković je, naime, na privrednom skupu u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, medije ptužio za pogrešnu interpretaciju vladine izjave.




"Videli ste preciznu izjavu vlade nakon presude i voleo bih da se ta izjava ne interpretira pogrešno nego da se čita onako, upravo onako kako je izgovorena, to bi bilo jako važno da se ne stvara utisak da Hrvatska ne poštuje presudu", kazao je Plenković novinarima, prenela je Hina.



Druga je stvar, precizirao je premijer, izraziti nezadovoljstvo nekim delovima presude, pogotovo "kada kao država pokušate tri puta biti prijatelj suda, a onda ostanu aluzije na odgovornost hrvatskog državnog vrha iz tog vremena".



Plenković je potvrdio da će večeras predvoditi hrvatsku delegaciju u Mostaru, gde će, kako je rekao, "razgovarati s Hrvatskim narodnom saborom, razmotriti situaciju, naravno, uvek uz puni pijetet, punu žaljenje prema žrtvama i zločina koji su se dogodili vezano uz ovu presudu, ali i svih ostalih zločina u BiH".



Plenković, koji je u prvom obraćanju javnosti nakon izricanja presude, rekao da će Hrvatska vlada pokrenuti sve mehanizme kako bi tu presudu osporila, danas precizira da će zvanični Zagreb tražiti "neku vrstu involviranja" ako, kako je rekao, neko od advokata pokrene zahtev za reviziju presude, što država ne može da učini učini.



Na tu i na činjenicu da su male šanse da Hrvatska može da zataži reviziju haške presude u slučaju "šestorke", upozorili su advokati osuđenih i stručna javnost neposredno nakon što su Plenković, a sutradan i predsednica Kolinda Grabar Kitarović ostali pri stavu da će tražiti njenu reviziju, te da će se tim povodm žaliti Savetu bezbednosti UN na narednoj sednici, 6 decembra.



Plenković je podsetio da će toj sednici prisustvovati predsednica Kolinda Grabar-Kitarović i da će "izneti određene političke i pravne ocene o Haškom suda s osvrtom na ovu zadnju presudu".




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva