:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2017   12:05

0

114

Plenković: Otvorena pitanja sa Slovenijom nisu nepremostiva

Andrej Plenković, koji u Njujorku učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN, na marginama tog sastanka razgovarao je Cerarom i rekao kako će se njihov sastanak održati 27. septembra u Zagrebu.

Dodao je da je želja da se ostvari napredak u odnosima dve zemlje i da se dijalogom može doći do rešenja.

"Moja je poruka jasna, Slovenija je nama susedna, prijateljska zemlja, imamo nešto otvorenih pitanja, ali ona nisu nepremostiva i uz poštovanje međunarodnog prava mislim da možemo doći do rešenja", rekao je Plenković.

Na pitanje kako komentariše Cerarovu izjavu za slovenačku agenciju STA da će moći da se razgovara samo o sprovođenju odluke Arbitražnog suda, a ne o bilateralnom rešavanju pitanja granice, Plenković je rekao da je za Hrvatsku pozicija što se toga tiče i dalje ista – otvoreno granično pitanje želi rešavati dijalogom i kada je reč o kopnenoj i kada je reč o morskoj granici.

"Mislim da je poruka koju želimo da pošaljemo našim partnerima u međunarodnoj zajednici da smo dovoljno zreli i odgovorni da dijalogom između Ljubljane i Zagreba možemo napraviti iskorak", zaključio je Plenković.

Cerar je ranije danas potvrdio da će se sledeće nedelje u Zagrebu sastati sa hrvatskim premijerom i dodao da će istrajati u tome da glavna tema bude primena sporne arbitražne presude o granici između dve države.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva