:

:

TV Most

clock

Februar 26, 2018   12:05

0

208

Plenković o novom povereniku za Agrokor


Uoči tog sastanka, Plenković se u podne u Vladi sastao s predstavnicima vladajućih stranaka.





Sastanak s poveriocima se očekuje u 15 časova, a mediji spekulišu da će Plenković posle sastanka objaviti ime novog poverenika, pod uslovom da njegov izbor podrže poverioci.



Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je ranije da će Vlada početkom ove sedmice predložiti novog vanrednog poverenika pošto je dosadašnji Ante Ramljak podneo neopozivu ostavku.



U kratkom obrazloženju ostavke, Ramljak je naveo da ostavku podnosi kako on lično ne bi postao prepreka postizanju nagodbe. On je naveo da je zajedno sa saradnicima i zaposlenima uspeo da stabilizuje poslovanje Agrokora, očuva  zaposlenost, spreči propast dobavljača i stvori preduslove da poverioci mogu da pregovaraju o nagodbi ali da "nažalost, neizvesnost koja je bila stvorena vezano za njegov ostanak na mestu poverenika snažno radi protiv ovog procesa".



Ramljak se nalazi pod pritiskom od kraja januara kada su mediji objavili da je njegova bivša firma, Texo Management d.o.o. sklopila ugovor s firmom AlixPartners za savetovanje o restrukturiranju Agrokora na osnovu kojeg svake sedmice naplaćuje za poslove savetovanja gotovo 250.000 kuna.



To je otvorilo raspravu o visokim savetničkim naknadama i mogućem sukobu interesa Ante Ramljaka. Premijer je rekao da nije znao kolike su naknade savetnicima u procesu restrukturiranja Agrokora, ali da načelno ne podržava njihovu visinu. Tada je najavio i da će svoj stav dati kada prouči dokumentaciju koju mu je Ramljak dostavio.



Pre nekoliko dana u medijima je objavljeno i da je Ramljak u bivšoj firmi formalno bio zaposlen i nakon što je došao na čelo Agrokora 10. aprila prošle godine, a radni odnos mu je prestao 30. aprila. Portal Indeks objavio je dokument koji je potvrdio da je Ramljak istovremeno bio vladin poverenik i zaposlenik Texo Managementa u prvih dvadeset dana kada je, kako navodi portal, ta mala konsultantska firma ugovorila posao. Formalno ih je angažovao AlixPartners 25. aprila.



Posle objave u medijima, iz Agrokora su naveli da "datum formalne odjave, koja je usledila 20 dana po prestanku radnog odnosa raskidom ugovora o radu, ne menja činjenicu da je Ante Ramljak radni odnos u Texo managementu raskinuo kada je imenovan za vanrednog poverenika".



Premijer je posle Ramljakove ostavke na konferenciji za novinare rekao da ga ostavka nije iznenadila i da će on nastaviti da obavlja svoj posao do izbora novog vanredog poverenika.



Mediji spekulišu da je više stručnjaka odbilo da preuzme Ramljakovu poziciju.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva