:

:

TV Most

clock

Novembar 28, 2017   12:05

0

199

Plenković novinaru: Da li ste vi u Hrvatskoj ili u Beogradu


"Susret sa Orbanom je bio prilika da razgovaramo o svim zajedničkim temama Hrvatske i Mađarske. Razgovarali smo o mađarskoj manjini u Hrvatskoj i hrvatskoj u Mađarskoj, o saobraćajnoj povezanosti dve zemlje, da se mostovi na Dravi obnavljaju, o energetskoj saradnji, o saobraćajnim koridorima. Mađarska i Hrvatska važne su i u smislu trgovinske razmene, povećana je ta razmena, investicije su preko dve milijarde evra", rekao je Plenković novinarima.




Reporter srpskog servisa regionalne televizije N1, koji prati Samit 16+1 u Budimpešti, upitao je Plenkovića sa kim je Hrvatska u hibridnom ratu.



"Jeste li vi u Hrvatskoj ili u Beogradu?", glasio je odgovor hrvatskog premijera.



Plenković je ovih dana u više navrata objavio da se protiv Hrvatske vodi hibridni rat, a njegov ministar obrane Damir Krstičević iskoristio je to kao izgovor da odbaci napise portala 24sata o tome da je plagirao svoj rad na vojnoj školi u SAD.



Plenković je, naime, tokom nedavnog boravka u Briselu rekao da "samo naivni ljudi mogu da misle da Hrvatska nije deo procesa hibridnog medijskog ratovanja". Premijer je tada spomenuo uticaj na "brojne izbore i referendume koji su održani u Evropi".



Portal 24sata ukazuje da se dosad Plenkovićev HDZ trudio da kontroliše medije ili ih barem stavi na njihovo mesto.



Sada, međutim, konstatuje portal, hrvatski premijer stvara atmosferu ratnog stanja, šireći strah i paniku od nekakvog hibridnog delovanja stranih sila ili centara moći.



Time, kako ocenjuje portal, stvara alibi za svaki svoj propust, pere se od svake kritike, pokriva nepravilnosti, muljanja i potencijalne nezakonitosti.



"Opravdava skrivanje informacija i zatajivanje istine. Jer u ratu je dozvoljeno sve. Pa makar u hibridnom. Zapravo, hibridni rat je još prikladniji jer niko ne razumije o čemu se ovde točno radi, pa je stoga lakše politički manipulisati", piše 24sata.



Portal podseća da je slučaj Agrokora primer koij e vlada iskoristila kao situaciju ratnog stanja kako bi opravdala donošenje posebnog, neustavnog zakona, kao i niz sumnjivih odluka i kontakata koji su stvoreni kako bi se taj koncern navodno spasio od Rusa i Ivice Todorića.



Prema pisanju portala 24sata, takva psihoza može se proširiti i na druge teme i vladine resore.



A da je Plenković pod psihozom, piše portal, videlo se i iz njegove današnje reakcije na pitanje novinara N1 televizije.



Tako se, navodi se dalje, u ratnom stanju diskvalifikuju novinari i odbacuju pitanja. Šef najuticajnije opozicione partije SDP u Hrvatskom saboru, Davor Bernardić rekao je da ako postoji dokaz i ako premijer Andrej Plenković tvrdi da je Hrvatska u hibridnom ratu, očekuje da se sazovu najviša tela države i da se proglasi da smo u ratu.



"To je njegova odgovornost, mora da preduzme sve radnje kako bi zaštitio Hrvatsku", poručio je Bernardić.



Smatra da premijer mora sazove sastanak na najvišem nivou, informiše i predstavnike opozicionih stranaka i vidi šta može da se učini.



"Ako je Hrvatska u ratu, Plenković mora da deluje. Ne može da stoji sa strane i spinuje po medijima", napomenuo je Bernardić.



Ja ne mogu suditi je li Hrvatska u hibridnom ratu. Ako postoje indicije tajnih službi i iz drugih izvora, pa ne bi to Plenković bubnuo bezveze, onda očekujem da sazove najviša tela države i da se proglasi da smo u ratu, da se u Hrvatskoj proglasi vanredno stanje. Ostalo je bežanje i spinovanje", zaključio je Bernardić, prenosi Indeks.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva