:

:

TV Most

clock

Maj 14, 2018   12:05

0

108

Plenković: Ministarka Dalić podnela ostavku, prihvatio sam


Dalićeva je ostavku podnela nakon skandala sa mejlovima u vezi sa izradom Lex Agrokora, kojim je država praktično preuzela rukovođenje koncernom Agrokor, koji je bio u vlasništvu biznismena Ivice Todorića.


 


Dalićeva, koja je bila desna ruka premijera Plenkovića, a prema pisanju hrvatskih medija, i najmoćnija žena u vladi, je prošle sedmice rekla da neće podneti ostavku zbog mejlova.


Ipak, to se danas dogodilo nakon što je portal Index.hr, koji je pokrenuo ovu aferu, danas nastavio da objavljuje mejlove iz kojih proizlazi da je Plenković znao za sve što je Dalićeva radila, kao i da je finalnu verziju predloga Lex Agrokora dobio nekoliko sati pre njegovog usvajanja po hitnom postupku.


 


O ostavci Dalićeve, Plenković je novinare obavestio na zajedničkoj konferenciji sa ministarskom privrede, a nakon višečasovnih sastanaka u Banskim dvorima sa njom i drugim saradnicima, među kojima je bio i predsednik parlamenta Gordan Jandroković.


 


Plenković je uveravao novinare da ni jednim svojim potezom, kako je rekao, ni izjavom nisu hteli da dopuste stvaranju atmosfere krize i haosa, što je, kako tvrdi, moglo da se dogodi zbog Agrokora.


 


U takvim okolnostima, rekao je Plenković, Dalićeva je kontaktirala i ljude koji su mogli pomoći i koji se nisu mogli naći unutar sistema državne uprave.


 


"Kriza je bila vanredna i tražila je brzo delovanje. To je važan detalj. U takvim kratkim rokovima pripremljen je zakon. Činjenica je da je on donesen u zadnji trenutak i pripremljen u kratkom roku', rekao je Plenković.


 


Plenković je podsetio šta bi kriza značila za firme i njihove zaposlene, kao i da je pretila da se prelije na zemlje regiona, u susednim državama, gde je Agrokor poslovao.


 


Verovatno bi, kazao je, bilo lakše i jednostavnije da je Uprava Agrokora uspela sama da nađe rešenje, ali se to nije dogodilo, pa je imenovanjem vanrednog upravnika dogovoren novi kredit za praktično pet dana.


 


Prema mejlovima koje je objavio portal Index jasno je da je ministarka Dalić koordinirala pisanje zakona o Agrokoru sa Antom Ramljakom i Tomislavom Matićem iz dotad nepoznatog Texo Managementa, Matkom Maravićem i Tonćijem Korunićem iz InterCapitala, Branimirom Briceljem iz firme Alter Corporate Finance, kao i sa advokatskim društvom Šavorić i partneri.


 


Oni su, dakle, pisali zakon, a nakon toga su dobili milionske savetničke angažmane u Agrokoru, gde je Ante Ramljak postavljen na mesto vladinog prinudnog upravnika.


 


Plenković je prošle sedmice rekao da nije iščitao mejlove i da mu je potrebno vreme da ih detaljno izuči, nakon čega će, kako je rekao, odlučiti i o sudbini Dalićeve.


 


Tada je rekao i da ona u potpunosti ima njegovu podršku.


 


Međutim, nakon što je portal Index danas objavio nove mejlove iz kojih se vidi da je Plenković u sve što Dalićeva radi bio dobro upućen, premijer je promenio mišljenje.


 


Opozicija žestoko kritikuje vladu i Plenkovića.


 


Sabor je, naime, nedavno odlučivao o poverenju Dalićevoj, koja je prošla kroz "iglene ušli" zahvaljujući samo jedom glasu i to poslanice koja je u Sabor došla gotovo s porođaja da bi dala podršku ministarki.


 


Opozicija sada traži ostavku i premijera, a neki su im poručili da angažuju dobre advokate jer bi se moglo ispostaviti da u svemu što su radili ima elemenata krivičnog dela.


 


Pojedini poslanici, pa i nekadašnja premijerka Jadranka Kosor, smatraju da je Plenković postupkom sa Agrokorom prevazišao svog prethodnika Tomislava Karamarka, koji je zbog mnogo manjeg skandala napustio i vladu i poziciju lidera HDZ, ali i nekadašnjeg premijera Iva Sanadera.


 


Živi zid: Krivične prijave protiv Plenkovića, Dalićke, Ramljaka


 


Generalni sekretar parlamentarne opozicione stranke Živi zid, Tihomir Lukanić, podneo je krivične prijave protiv četiri osobe uključene u delovanje u vezi krize u Agrokoru.


 


Lukanić je krivične prijave podneo protiv premijera Andreja Plenković, bivše ministarke privrede i potpredsednice vlade Martine Dalić, bivšeg vladinog poverenika u Agrokoru Ante Ramljaka i ministra finansija Zdravka Mariću, piše zagrebački Večernji.hr.


 


Andrej Plenković je ključna osoba u ovom trenutku oko koje se sad sve vrti, smart Lukanić.


 


Ono što je, kako kaže, važno za kontekst nagodbe je da je znao sve i da je bio uključen.


 


Možda nije bio idejni tvorac nagodbe, ali je bio dobro koordiniran o svemu, naveo je.


 


Lukanić, naime, smatra da bi saborska većina trebalo da otkaže poslušnost Plenkovićevoj vladi i da bi Državno tužilaštvo trebalo da reaguje u što kraćem roku s obzirom na to da nagodba koja bi trebalo da bude potpisana 10. Jula neće biti valjana ako je zasnovana na krivičnim delima.


 


Jedan od dosadašnjih epiloga je da su neke firme ostvarivale višestruko veću dobit u godini kada su radile za Agrokor u odnosu na prethodne godine.


 


"Recimo Texo Management ostvarila je 12 puta veću dobit nego godinu pre, a Altera Savetovanje čak 35 puta veću dobit nego ranije", rekao je Lukanić.


 


Lukanićeve krivične prijave zasnovane su na četiri krivična dela iz Kaznenog zakona RH: Zloupotreba položaja i ovlašćenja, zloupotreba povlašćenih informacija, trgovanje uticajem i neprijavljivanje pripremanja krivičnog dela.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva