:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2017   12:05

0

125

Plenković: Hrvatska poštuje presudu hercegovačkoj šestorci


"Vidim da je došlo do tumačenja izjava vlade oko haške presude koje ne odgovaraju činjenicama. Kad je reč o prihvatanju ili neprihvatanju presude, Hrvatska je članica UN i jedna od zemalja koja je predlagala uspostavu Haškog tribunala i dilema za prihvatanje presude nema", rekao je Plenković novinarima nakon razgovora sa liderom Hrvata u BiH Draganom Čovićem.




Kad je u pitanju najava tužbi bivših logoraša iz BiH protiv Hrvatske za naknadu štete, Plenković je rekao da se ne radi o odgovornosti država, nego pojedinaca te da ne vidi pravne temelje na kojima bi se takva jedna tužba mogla podneti.


Toga se dotakao i Čović rekavši:



"Ja ću javno pozvati sve logoraše u BiH da tuže BiH, jer sve ono što se događalo u BiH ugrađeno je u BiH koju prepoznajemo kao dejtonsku BiH. To se odnosi na sve logoraše, Bošnjake, Hrvate i Srbe. BiH treba da nađe način kako da pomogne tim ljudima", istakao je Čović. 



Upitan da li planira da se sastane za porodicama žrtava, Plenković je rekao da se ova poseta završava danas i izrazio žaljenje i sav pijetet prema žrtvama u BiH.



" Ako bude prilike u jednom od sledećih poseta BiH, možemo organizovati i takve susrete", rekao je Plenković, preneli su lokalni mediji.



Plenković je na početku govora zahvalio Čoviću i ostalim zvaničnicima s kojima se sastao na sadržajnom razgovoru.



"Moja prva i ključna poruka je da je Hrvatska partner i prijatelj BiH, to dokazujemo kontinuirano i to dokazuje intenzitet odnosa koje imamo otkako sam predsednik vlade, stalnim povećanjem privredne razmene i svim područjima saradnje između Hrvatske i BiH, a posebno snažne podrške na evropskom putu BiH", rekao je Plenković.



Čović je komentarisao na koji način će haška presuda uticati na položaj Hrvata u BiH. 



"Što se tiče izbornog zakona, još će nas više mobilizovati da hrvatski narod samostalno bira svoje predstavnike", rekao je Čović. 



Govoreći o podsticanju na nove krivične prijave, Čović je podsetio da je bezbroj puta do sada rekao da "BiH nije u potpunosti izgrađena kao pravna država, ali da je duboko uveren da će se sprečiti bilo kakav pokušaj instrumentalizovanja takvih stvari i stvaranje atmosfere straha kod jednog dela ljudi". 



"Verujem da će naše institucije raditi po načelima, a ne da se pravi hajka. Insistiraćemo da se optužnice koje su se i dosad dizale protiv predstavnika HVO-a dižu jednako kao i protiv svih", rekao je Čović koji, kako je rekao, nema dilemu da svako treba da odgovara za zlločin i da tu ne može biti bilo kakve selekcije.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva